Безплатен телефон 0800 900 25

Размириците в Гърция засегнаха и пазара на имоти

Публикувана на 20.01.2016

08.07.2011

 

Наред с тежкия удар, който нанесоха на туризма и посещенията на чужденци, скорошните размирици в центъра на Атина имат и по-големи последствия за пазара на имоти в Гърция като цяло, пише Imerisia.
 
Възмутителните сцени на неконтролирано насилие, които се разиграха не само миналата седмица, но и многократно досега през годината, смразиха интереса на чуждестранните инвеститори.
 
По информация на някои от водещите брокерски агенции в страната чужди инвеститори, които са изразили принципен интерес за покупка на имоти в страната, в момента са предпазливи относно пристъпване към сделка.
 
Изданието цитира собственик на брокерска кантора, която има най-малко пет чуждестранни клиенти, търсещи ваканционен имот или терен в някой от туристическите региони в страната. Според него клиентите не правят разлика между политическата ситуация в различните райони и размириците в Атина се отразяват и на намеренията им относно останалите региони в Гърция.
 
„Гърция изглежда генерално като една рискова дестинация, въпреки че размириците стават в Атина, а не в... Миконос“, подчертава брокерът.
 
Основната причина е, че в последно време чуждестранните информационни агенции представят Гърция като една „проблемна“ страна с брожения и бунтове, но също така и като една потенциално фалирала държава, пише изданието. 
 
Вследствие на това покупко-продажбите на имоти както от страна на чужденци, така на гръцки купувачи, на практика изчезнаха. Всички изчакват да видят какво ще се случи с икономиката и колко още могат да се понижат цените на имотите.
 
През лятото обикновено сделките с имоти се понижават с над 70%, но сега това число е в сила през цялата година.
 
Въпреки всичко някои пазарни играчи са оптимисти, че през септември интересът към сектора може макар и слабо да се повиши, основно към по-големите имоти. Това се дължи на факта, че цените на луксозните и скъпи имоти се понижиха значително, поради което някои купувачи, разполагащи с кеш, може да пристъпят към покупка.
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени