Безплатен телефон 0800 900 25

Зелените покриви засега привличат малцина богати българи

Публикувана на 20.01.2016

11.07.2011

 

 
Нормативно процесът за старт на зелената архитектура е "отпушен" и вратите за строителство на зелени покриви в България са отворени. Но към "висока зелена архитектура" засега у нас се ориентират малцина богати българи, коментира пред БТА заместник-председателят на Съюза на ландшафтните архитекти у нас арх. Веселин Василев.
 
По данни на Съюза на ландшафтните архитекти сега се изграждат 3 дка зелени покриви върху жилищни кооперации в София. Покривна градина с площ 700 кв. м ще има и нова бизнес сграда в столицата. Най-масово е приложението на зелените покриви върху гаражни пространства и подземни паркинги, осъществено е като проекти и в провинцията.
 
Изграждането на зелени покриви у нас е наложително в гъсто населените урбанизирани територии, отбелязват експертите. Те посочват също, че процесът е стимулиран и от Европейския съюз.
 
По данни на специалистите 1 кв. м зелен покрив филтрира 2 кг прах годишно. Изчислено е, че ако всички покриви в един град се озеленят, градската температура ще се редуцира със 7 градуса. Зелените покриви изпълняват ролята и на естествени климатици, защото през зимата задържат топлината в сградите, а през лятото ги охлаждат, твърдят експерти. Зеленината фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха, намалява емисиите на въглероден диоксид и обогатява въздуха с кислород.
 
Зелените покриви са се увеличили с 35 на сто в световен мащаб през последните няколко години. Все повече богати хора предпочитат "зелени мезонети". У нас обаче към "висока зелена архитектура" засега се ориентират малцина богати българи, отбелязват специалистите.
 
В България няма критерий за зелената архитектура, коментират от Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА). Понятието обаче започва да се налага предимно като част от екологична архитектура и най-вече като предмет на ландшафтната такава.
 
Нашите специалисти дори предлагат да се въведе норма "Вегетативна площ". Замествайки традиционния квадратен метър, тя ще показва площта, върху която растителността неутрализира вредности в околната среда.
 
Нормативно процесът за старт на зелената архитектура е "отпушен" с обстойна промяна на Закона за устройство на териториите през 2007 г., твърди арх. Василев. По думите му в чл. 62, ал. 10 от закона е заложено разработването на общински наредби за опазване, развитие и изграждане на зелените системи. Мероприятието обезпечава изграждане на зелени покриви с цел покриване изискваната площ за озеленяване. Задължителните норми за зелени площи са заложени в Наредба номер 7 за правила и норми, за устройство на видовете територии и зони от 2003 г.
 
Във всички общини в България са предвидени подобни мероприятия и това стана по инициатива на Съюза на ландшафтните архитекти, каза Василев.
 
Озеленените сгради реализират и енергоспестяващ ефект
 
Установено е, че покривното озеленяване подобрява топлоизолацията с 3-10%. По данни на специалисти чрез озеленяване на покрива на еднофамилна къща може да се постигне намаляване на нуждите от газ със 100 кубически метра за отоплителен сезон. Озеленяването на покриви и фасади осигурява по-добри експлоатационни условия за хидроизолацията и мазилката и увеличава тяхната дълготрайност, твърдят от Съюза на ландшафтните архитекти. Според експертите растителността елиминира влиянието на ултравиолетовите лъчи и предпазва от механични повреди и валежи.
 
Зелените покриви могат да задържат голямо количество дъждовна вода - между 15-20 на сто, а при специални конструкции и до 70 процента, твърдят нашите специалисти. Покривните градини освен това подобряват звукоизолационните качества. За стени с вертикално озеленяване е измерено намаляване на силата на шума в помещенията с 15 децибела.
 
Независимо от предимствата, инвеститорите избягват зелените покриви заради по-високата цена на сградата и психологическа бариера, обясни арх. Василев. Според него собствениците се опасяват, че покривните градини могат да компрометират здравината на конструкцията и да доведат до течове и влага в сградата. Съвременните материали гарантират, че това няма да се случи, уверява от името на 350-те членове на СЛА у нас арх. Василев.
 
Чрез екстрите, които се създават за сградата и обитателите от зелените покриви, инвестицията се възстановява многократно, твърдят родните експерти. Според тях за да се избегне допълнително натоварване на конструкцията, в покривните градини се садят сухоустойчиви растения, виреещи в по-плитка почва, устойчиви на дим и газове.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени