Безплатен телефон 0800 900 25

Европейският парламент скоро ще има свой етичен кодекс

Публикувана на 20.01.2016

11.07.2011

 

Европейският парламент, разтърсван от два месеца от шумен корупционен скандал, скоро ще разполага със свой етичен кодекс, какъвто до момента не е имал, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюнике на ЕП.
 
"Кодексът за поведение", одобрен от водачите на политическите групи, определя правилата и принципите, които европейските депутати трябва да спазват, за да избягват ситуации на конфликт на интереси, а също в контактите си с 5000-те групи за натиск около тях.
 
Кодексът предвижда депутатите да подават подробни декларации за дейностите си извън парламента, за които получават възнаграждение, както и за всяка друга функция, която би могла да ги постави в ситуация на конфликт на интереси.
 
Правилникът ясно забранява на евродепутатите да получават пари или друг вид възнаграждение в замяна на застъпването им за определена парламентарна позиция. Той определя правилата за приемане на подаръци и поставя ограничения за бивши депутати, станали лобисти.
 
Консултативна комисия ще отговоря на запитвания на депутати и ще съветва председателя на парламента какви наказания да се налагат в случай на нарушения. Те може да варират от мъмрене през финансови санкции до отнемане на парламентарните функции и ще бъдат огласявани на сайта на Европарламента.
 
Кодексът, който ще бъде гласуван на пленарна сесия, след като бъде разгледан от комисията по конституционните въпроси, е вдъхновен от действащи в много национални парламенти практики, се изтъква комюникето, цитирано от БТА.
 
След скандал през март, дискредитирал трима евродепутати, всички те - бивши министри, през април председателят на ЕП Йежи Бузек създаде специална работна група.
 
Подведени от представили се за лобисти журналисти от седмичника "Сънди таймс", тримата приели да внесат предложения за поправки в европейски законопроекти в банковия сектор в замяна на което трябвало да им бъдат платени суми, достигащи 100 000 евро, припомня АФП.
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени