Безплатен телефон 0800 900 25

Стабилната доходност от бизнес имоти по света връща инвеститорите в сектора

Публикувана на 20.01.2016

11.07.2011

 

Възстановяването на бизнес имотите на много от развитите пазари по света провокира възвръщане на инвестиционния интерес към този клас активи сред водещите институционални инвеститори, пише FT.
 
По-специално, инвеститорите посочват първокласните активи като предлагащи убежище на иначе несигурния пазар.
 
Имотите продължават да имат най-голям дял сред капиталите, инвестирани в алтернативни активи от страна на пенсионните фондове, с около 55% от общия обем, сочи информация на международната консултантска компания Towers Watson. Този дял се е увеличил за сметка на други видове активи през 2010 г.
 
Завръщането на институционалния капитал бележи внезапна повратна точка в сравнение с предишните години, когато крахът на пазара застави много пенсионни инвеститори да бягат от фондовете за имоти с надеждата да ограничат загубите си.
 
Много от тях не успяха да избягат навреме, което доведе до значителни загуби.
 
Въпреки това глобалният пазар на имоти се възстанови доста бързо от най-ниската си точка в средата на 2009 г. Притокът на капитал към имотите този път е значително по-фокусиран в сравнение с предишния бум на пазара, като по-голямата част от капитала е насочена към ключовите градове в Европа, САЩ и Азия и то само към имотите с по-високо качество.
 
По думите на Дъглас Крошо, старши инвестиционен консултант в Towers Watson, инвестиционните мениджъри, които са успели да постигнат повишения на стойностите на активите си, са били именно тези, които вече са инвестирали в тези въпросни локации.
 
Такива активи се смятат за „атрактивно дефанзивни“ в дадени периоди, предвид сравнително по-дългосрочните договори за наем, по-стабилни наематели, предлагащи доходност с характеристики, близки до тези на корпоративните облигации.
 
Имотите се превърнаха в по-популярна инвестиция за пенсионните фондове и поради страховете за евентуален ръст в инфлацията. Много мениджъри гледат на имотите като на частичен щит към растящите цени.
 
Споед Крошо инвеститорите разпределят капиталите си в различни локации, за да си осигурят диверсификация. Инвестициите в Азия са се удвоили през 2010 г., което е отражението на стремежа към диверсификация на развиващите се пазари.
 
Първите инвеститори успяха да купят на атрактивни цени, но огромната маса капитали, насочени към ограничени активи с най-високо качество доведе до бързо ценово повишение в много от най-големите локации.
 
Лондон бе един от най-големите притегателни центрове за редица глобални инвеститори от Европа, САЩ, както и нови играчи от Азия, включително вълна от пенсионни и инвестиционни фондове от страни като Малайзия и Корея.
 
Това доведе до свиване на доходността на някои активи в Ситито и Уест Енд до нива, сходни с тези по време на бума от 2007 г.
 
Подобен интерес към първокласните имоти има и към градове като Париж, Франкфурт, Ню Йорк и Вашингтон, въпреки че този интерес често е за сметка на общия национален пазар, който остава в сянка с малко инвестиционен интерес и вълна от потенциални кредитни проблеми, пише изданието.
 
 
www.ivestor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени