Безплатен телефон 0800 900 25

Край на отстъпките при наемите на елитни жилища в Москва

Публикувана на 20.01.2016

13.07.2011

 

Търсенето на елитни жилища под наем в Москва е продължило да нараства през първата половина на 2011 г., сочат данни на агенции за недвижими имоти. Експертите очакват пазарът да достигне нивата си отпреди кризата до края на тази година, пише Moscow Times.
 
Търсенето на скъпи жилища под наем се е покачило с 18% спрямо същия период на миналата година, показва проучване на IntermarkSavills. Около 43% от общите запитвания са за районите на Арбат-Кропоткинская, Тверская-Кремъл и Ленинградски проспект.
 
В същото време предлагането на елитни жилища е спаднало с 24%. Това дава на собствениците предимство при избора на наематели.
 
"В момента пазарът се преобръща на 180 градуса", твърди Галина Ткач, директор на отдела за отдаване под наем в IntermarkSavills. "Хазяите поставят условията си и си избират клиентите", допълва тя.
 
"Отношението на наемодателите се е променило, що се отнася до готовността им да предлагат отстъпки", казва Георги Дзугаров, генерален директор на Penny Lane Realty. "Ако преди година и половина-две, по време на кризата, повечето от тях с радост се съгласяваха на отстъпки, то сега подобни случаи са по-скоро изключение".
 
Цените на наемите на елитни апартаменти с една или две стаи са нараснали с 15% през първата половина на 2011 г., а цените на апартаментите с три стаи са се повишили с 10%, сочат данни на Penny Lane Realty. В момента наемът на елитно жилище е минимум 4000 долара, а има и апартаменти, които се предлагат за 50 хил. долара месечно.
 
Наемателите също очакват повече срещу парите, които плащат. Около 68% от потенциалните наематели на елитния пазар през 2010 г. са били чужденци, според IntermarkSavills. Ткач твърди, че тези наематели очакват удобства от западен тип.
 
Броят на елитни наематели, които търсят единствено обзаведени апартаменти, се е покачил с 15% спрямо същия период на миналата година. С 5% повече търсят апартамент с гараж или постоянно парко място. 40% от клиентите изискват имот с портиер или охрана.
 
"Разбира се, локацията е много важна, но първокласната локация не е достатъчна, за да може едно жилище да се нарече елитно", обяснява Дзугаров. "Един елитен апартамент трябва да бъде чудесно ремонтиран и да има всички удобства".
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени