Безплатен телефон 0800 900 25

Жилищните продажби в Китай скочиха с 31% през юни въпреки ограничителните мерки

Публикувана на 20.01.2016

14.07.2011

 

Сделките с жилища в Китай са нараснали с 31% през юни спрямо май въпреки ограничителните мерки, наложени от правителството с цел охлаждане на пазара, съобщи Bloomberg.
 
Общата стойност на жилищата, продадени през миналия месец, се е покачила до 499,2 млрд. юана (77 млрд. долара) спрямо 380,9 млрд. юана през май, сочат данни за първата половина на годината, публикувани днес от китайското статистическо бюро. Продажбите през първата половина на годината са нараснали с 22% до 2,1 трлн. юана спрямо същия период на миналата година.
 
"Строителните компании ускориха пускането на нови имоти през май и юни, които са традиционно добър сезон за продажбите на жилища, особено в по-малките градове", твърди Джонсън Ху, имотен анализатор от CIMB-GK Securities Research Pte от Хонконг. "Остава обаче въпросителната дали правителството е способно да ограничи цените на жилищата и да ги понижи", допълва той.
 
Китайските строителни компании бележат ръст на продажбите през първото полугодие въпреки засилените правителствени мерки за контрол на риска от балон на активи през тази година. Миналата седмица централната банка повиши основния лихвен процент за пети път от октомври насам, а градове като Пекин и Гуанджоу по-рано въведоха ограничения за покупките на жилища.
 
Все повече строители продават домове в т. нар. градове от трета и четвърта категория, където не са въведени местни ограничения и не са валидни националните мерки срещу спекулантите, които обикновено купуват в по-големи и развити райони, твърди Ху.
 
Правителствените данни показват, че инвестициите в недвижими имоти в Китай са нараснали с 33% до 2,6 трлн. юана през първите шест месеца спрямо същия период на миналата година. Новото строителство също се е повишило - с 24% до 994,3 млн. кв. метра.
 
Целта на Китай да построи 10 млн. социални жилища през тази година допринесе за засилването на инвестициите в сектора, твърди CIMB-GK Securities Research Pte. Правителството издаде заповед всички проекти за социални жилища да бъдат започнати преди края на октомври.
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени