Безплатен телефон 0800 900 25

И кметовете ще отговарят за общите събрания на жилищните сгради

Публикувана на 20.01.2016

14.07.2011

 

Една година след влизането в сила на промените в Закона за етажната собственост кметът на община или район трябва да организира провеждането на общите събрания в жилищните сгради. Градоначалниците ще правят това, когато собствениците на жилища не са си организирали задължителните по закон събрания и не са си избрали управителни органи. Това предвиждат окончателно приетите днес промени в закона, съобщи БНР.
 
 
Свикването на събранията ще става чрез покана, поставена на видно място на входа на блока. Ако събранието не може да се проведе поради липса на кворум, кметът ще определи в 14-дневен срок кой ще бъде управителят от списъка на собствениците. Ако не изпълни задължението си, кметът ще бъде наказван с глоба от 50 до 500 лева.
 
Николай Пехливанов от "Атака" възрази, че общините нямат необходимия административен и финансов капацитет да изпълняват тези функции. Той посочи, че само 40% от етажните собственици са си провели общите събрания и са се регистрирали. Според него ще се наложи кметовете да регистрират над милион и половина етажни собственици.
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени