Безплатен телефон 0800 900 25

Продължава постепенното възстановяване на европейските пазари на имоти

Публикувана на 20.01.2016

14.07.2011

 

Възстановяването на пазарите на бизнес имоти в Европа продължи и през второто тримесечие на 2011 г., белязано от обща стабилност на капиталовите стойности, сочи доклад.
 
Наемите и доходността в първокласния сегмент на пазара отчете незначителна промяна, сочат предварителни данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).
 
Въпреки че се забелязват ръстове в стойностите на имотите на различни пазари, процесът на възстановяване е все още бавен.
 
Наемите на търговските обекти при първокласните имоти се повишиха средно с 1,7% през периода, главно благодарение на ръстове в Германия и Франция.
 
Стабилни остават и офис наемите, въпреки че редица ключови пазари като Стокхолм и Амстердам отбелязаха ръстове.
 
Лек спад се наблюдава при индустриалните наеми, но сегментът отчете също така и най-големия тримесечен спад в доходността (22 базисни пункта), отразявайки подобрението на най-големите пазари в Германия.
 
Нивата на доходността при офис и търговските имоти отчетоха спад от пет или по-малко пункта.
 
“Като цяло второто тримесечие на 2001 г. представляваше още един крайъгълен камък в процеса на постепенно възстановяване на стойностите на европейските пазари на бизнес имоти”, коментира Ричард Холбъртън, директор Проучвания в компанията за Европа, Близкия Изток и Африка.
 
„Отсъствието на каквито и да било значими общи движения както при наемите, така и при доходността през миналото тримесечие отчасти отразява икономическата несигурност, породена от влошаващите се новини от Гърция и други периферни икономики.“
 
Холбъртън набелязва ясен тренд, при който наемните ръстове и спадът в доходността се наблюдават в по-силните икономики като Скандинавските страни, Германия и някои пазари от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), докато отрицателните промени са концентрирани основно в по-слабите южноевропейски страни.
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени