Безплатен телефон 0800 900 25

Гръцки медии: Чужденците чакат да купуват гръцки имоти „за трохи хляб“

Публикувана на 20.01.2016

15.07.2011

 

В ситуация на изчакване се намират потенциалните купувачи на имоти в Гърция. И докато някои чакат да видят как ще се развие въпросът с гръцкия дълг, мнозина чуждестранни инвеститори очакват възможност да купуват гръцки имоти „за трохи хляб“, пише гръцкото специализирано издание Imerisia.
 
Много от играчите на пазара се плашат от потенциалните последствия от сценария за частичен фалит на страната, за който все по-усилено се говори в последно време.
 
Експертите от своя страна не могат да прогнозират със сигурност какво ще се случи на пазара (а и в цялата икономика), ако страната тръгне по пътя към фалит, пък бил той и контролиран, пише изданието.
 
От друга страна, отлагането на решението относно дълга само задълбочава кризата и при имотите и особено по отношение на инвестициите в имоти и затруднява още повече въпроса как пазарът би могъл да привлече чуждестранни капитали.
 
Настоящият климат не е положителен по отношение на привличането на инвестиции в сектора на бизнес имоти, строителни терени или ваканционни имоти. Гръцките купувачи казват, че не са в състояние да влагат пари на пазара на имоти, а чужденците изчакват накъде ще поеме въпросът с дълга на страната.
 
На въпроса какво означава „частичен фалит“ за пазара на имоти, повечето смятат, че ще настъпи тотално замразяване на сделките с имоти от всякакъв вид, пише изданието.
 
Ефектът ще бъде пропорционален на продължителността на тази ситуация, както и на степента, в която тя засяга ликвидността на банките.
 
Ако банките прекъснат кредитирането за частни лица и за бизнеса за по-продължителен период, то това ще означава тотален крах за пазара. Една кредитна суша би означавала пълно отсъствие на каквито и да било сделки.
 
Това би отклонило и съществуващите капитали към други, чуждестранни пазари и продукти.
 
Това ще доведе до повишен брой хора, които не могат да плащат вноските си, повече кредити „на червено“ и съответно – повече отнети имоти.
 
Едно повишено предлагане на имоти на понижени цени автоматично ще свали цените и на останалата част от имотите в страната. Това от своя страна неминуемо ще доведе и до понижение в наемите на жилищата, пише изданието.
 
www.investor.bg
© 2006-2020 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени