Безплатен телефон 0800 900 25

BMI: Имотите в България имат дълъг път до завръщането на нивата преди кризата

Публикувана на 20.01.2016

15.07.2011

 

Пазарът на имоти в България има да извърви дълъг път от процеса на възстановяване, преди да се върне до нива, които дори малко да се доближават до тези от изминалото десетилетие. Това се казва в доклад на базираната в Лондон компания за пазарни проучвания Business Monitor International (BMI).
 
Въпреки че секторът на недвижимите имоти отчете лек ръст през последните месеци, пазарът в България е малко вероятно да отчете значително повишение на предлагането на нови офиси, търговски или индустриални имоти през следващите години, смятат от компанията.
 
Според анализаторите доходността в сектора ще остане сравнително стабилна в отделните сегменти през следващите години.
 
Секторът на имотите премина през застрашително понижение през изминалите години, когато стойностите на имотите се сринаха поради пресъхналото търсене, се казва в доклада.
 
Данни от началото на годината обаче показват, че пазарът отчита началото на ограничено повишение.
 
От BMI дават пример с броя на търговете за имоти, които отбелязаха известно раздвижване на пазара.
 
През януари и февруари у нас са били регистрирани средно по 1550 търга за имоти на месец. За сравнение, средният брой през 2010 г. бе 750, се посочва в доклада, без да се цитира източникът на информация.
 
„Този ръст се дължеше на повишен брой необслужвани ипотечни кредити и стари търгове без купувачи в страната“, сочи докладът.
 
Този ръст се очаква да доведе до повишено предлагане на достъпни имоти в страната.
 
Пазарът обаче няма да се възстанови истински, преди да бъде отчетен фундаментален ръст в икономиката, който все още не е настъпил.
 
От BMI прогнозират ръст на БВП за страната за 2011 г. от 2,7%първото тримесечие отчете двуцифрени спадове в някои сегменти, започва да се стабилизира. Наемите и в трите сегмента остават без промяна през второто тримесечие, сочат данните на компанията.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени