Безплатен телефон 0800 900 25

Американски инвеститор съди Румъния за 25 млн. евро пропуснати ползи

Публикувана на 20.01.2016

18.07.2011

 

 
Американската компания за имоти Miller Global ще подаде иск срещу Румъния пред ЕС заради твърдения за пропуснати ползи в размер на 25 млн. евро, пише AP.
 
Искът пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург е заради решение на румънски апелативен съд, което отхвърля жалба на компанията по повод неин проект в Букурещ, който е трябвало временно да бъде спрян.
 
Изданието цитира Еял Офър, един от председателите на Miller Global, според когото през 2006 г. румънските власти са наложили на компанията временно да спре работата по свой проект за изграждането на офис сграда.
 
През 2009 г. обаче жалбата на компанията бе удовлетворена и тя поднови работата по проекта, наречен Cathedral Plaza.
 
Тази седмица апелативният съд в Сучава потвърди първоначалното решение за спиране на проекта, провокирано от жалба на Румънската католическа църква, според която 19-етажната сграда застрашава целостта на катедралата „Св. Йозеф“, намираща се в близост.
 
От църквата твърдят също, че компанията няма разрешително за строеж за сградата, която наред с това застрашавала основите на катедралата.
 
От Miller Global твърдят, че имат всички необходими разрешителни и плащат данък върху сградата, пише изданието.
 
През май тази година бизнес изданието Romania Insider писа, че собствениците на сградата са близо до инвестиционна продажба за 70 млн. евро.
 
Направената инвестиция в проекта досега е около 45 млн. евро.
 
Американската компания управлява проекта чрез своето подразделение Willbrook International, което продължава преговори по отдаване под наем на сградата преди нейната евентуална продажба, която се очаква да бъде финализирана в края на годината.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени