Безплатен телефон 0800 900 25

Предлагането на офис площи в Европа остава ограничено поне до 2013 г.

Публикувана на 20.01.2016

19.07.2011

 

Новозавършените офис проекти на някои от най-големите европейски пазари може да се понижат с над 30% през 2011 г. в сравнение с 2010 г., като спадът може да продължи и през 2012 г., сочи ново проучване.
 
Основна причина за понижението са ниските обеми от новостартирали проекти по време на икономическата криза, които водят до ограничено предлагане в периода след рецесията.
 
Кризата през 2008 г. даде значително отражение върху активността по развитието на нови офиси и коренно промени портфейлите от проекти в процес на изграждане в Европа, се казва в анализа на CB Richard Ellis (CBRE).
 
Недостигът на кредитиране и несигурната икономическа среда накара много предприемачи да намалят мащаба или да отложат планираните проекти. В резултат на това новозавършените офиси на много от големите европейски пазари ще отчетат рязко свиване през следващите две години и предлагането ще остане ограничено до 2013 г., смятат от компанията.
 
Предвид високата селективност на капиталите в Европа и очакваното затягане на предлагането на първокласни площи на някои пазари доходността в сегмента може да се свие още повече, за да отрази този дисбаланс.
 
Въпреки че инвестиционният апетит към второстепенните продукти е ограничен, дефицитът в предлагането на първокласни активи може да накара някои инвеститори да пристъпят към възможности с по-високорискови характеристики.
 
Предвид очакваните понижения в активността през идните години, обемът от новозавършени проекти до 2013 г. се очаква да бъде с 50% по-нисък в сравнение с пика през 2008 г.
 
Лондон и Париж са едни от малкото пазари на континента, които отчитат възстановяване, в сравнение с градове като Барселона, Амстердам и Мадрид, които бележат значителни спадове.
 
Въпреки някои подобрения на наемния пазар липсата на финансиране остава основната пречка пред сегмента, което на някои пазари води до ръст на дейността по модернизиране на съществуващи имоти.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени