Безплатен телефон 0800 900 25

През 2012 г. ще се разбере колко ще струва санирането на панелно жилище

Публикувана на 20.01.2016

19.07.2011

 

„Колко ще струва санирането на квадратен метър панелно жилище ще знаем към края на януари 2012 г.“, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, предаде БТА.
 
Вероятно догодина ще се реши и дали ще се ползват данъчни облекчения при инвестиции за повишаване на енергийната ефективност на домовете. Темата за облагането с данъците върху недвижимите имоти за 2012 г. се обсъжда от правителството и сдружението на общините във връзка с подготовката на бюджета за следващата година, който трябва да е готов до септември, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
 
Министър Плевнелиев обяви днес началото на проекта за саниране на панелките по линия на Оперативна програма "Регионално развитие". Бюджетът по програмата е 63 млн. лв., като финансирането ще се осигури за всички сгради, които отговарят на изискванията, но до изчерпване на ресурса.
 
От общия бюджет 50 млн. лева е безвъзмездната помощ, което е 50% от необходимите средства на саниране. С останалите 13 млн. лева ще бъде обявена процедура за подбор на една или няколко банки, които да предоставят тези средства и да участват със свой ресурс от минимум 7 млн. лв.
 
Финансовите институции ще предоставят нисколихвени кредити на собствениците на многофамилни жилищни сгради, с което ще се допълни 50-процентното съфинансиране от тяхна страна.
 
„До края на годината ще бъде готова методологията и начинът, по които ще се предоставя безвъзмездната помощ за саниране“, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Паралелно с този процес ще бъде обявена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на банките, които ще предоставят нисколихвените заеми. От началото на март ще може да се подават документи за саниране чрез ръководителите на проекта по места. Следва възлагането на енергийния одит, поясниха от министерството.
 
По програмата за саниране ще може да кандидатстват не само жителите на един блок, но и на отделен вход. Екатерина Захариева, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството, уточни, че от безвъзмездната помощ ще могат да се възползват всички панелни сгради, независимо от това кога са сторени. За новите сгради това няма да е възможно, защото те би трябвало да отговарят на изискванията за енергийна ефективност според нормативните промени от 2000 г.
 
Покривите на панелките ще се ремонтират с европейски пари само ако това е част от осъществяването на мерките за енергийна ефективност, а не ако обитателите са решили да променят формата му.
 
Собствениците на апартаменти ще трябва да осигурят 500 лв., за да се пристъпи към енергийния одит. С тези пари ще се намали сумата, която трябва да се осигури като съфинансиране по самото санирането.
 
По данни на министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) от саниране се нуждаят около 18 700 многофамилни сгради, в които живеят 2,7 млн. българи или общо около 720 хил. апартамента.
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени