Безплатен телефон 0800 900 25

Изненадващ спад на продажбите на съществуващи жилища в САЩ регистрираха брокери

Публикувана на 20.01.2016

20.07.2011

 

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ неочаквано се понижиха през юни до 7-месечно дъно, докато отказите от предстоящи договори нараснаха, доказвайки продължаващото отслабване на жилищния сектор в САЩ, съобщи Ройтерс.
 
От американската Национална асоциация на брокерите на имоти (National Association of Realtors – NAR) обявиха, че продажбите са спаднали с 0,8% на месечна база до 4,77 млн., което е най-ниското ниво от ноември насам.
 
Продажбите за май бяха коригирани до 4,81 млн. Предварителните очаквания на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст до 4,9 млн. В сравнение с юни 2010 г. спадът е от 8,8%.
 
„Наистина няма нищо ново за казване относно жилищата, пазарът продължава да бъде слаб и търсенето е определено вяло“, заяви Шон Инкримона, икономист във 4CAST. „Жилищният сектор е изправен срещу достатъчно силни насрещни ветрове и това затвърждава предположенията, че се друсаме някъде около дъното“, добави той.
 
Спадът в продажбите бе неочакван, като се има предвид, че броят на предстоящите договори за продажби нарасна през май.
От NAR обаче отбелязаха, че отказите са нараснали до 16% през юни в сравнение с 4% през май.
 
Това е най-високото ниво, откакто от асоциацията започнаха да следят индикатора през миналата година и е доста над средния досегашен показател от 9-10%.
 
Лорънс Юн, старши икономист в NAR, заяви, че не е ясно защо отказите направиха такъв скок през юни, но добави, че слабата икономика е вероятен фактор.
 
Спадът на продажбите понижи очакванията, че е налице умерено подобрение в сектора, измъчван от прекалено предлагане на жилища и понижените цени.
 
Вчерашните данни показаха 6-месечен връх в започването на ново строителство, подкрепен отчасти от нарастващото търсене на апартаменти под наем.
 
Въпреки слабото темпо на продажби и увеличението на предлаганите жилища на пазара цените са се покачили. Средната цена на жилище е нараснала с 0,8% през юни в сравнение със същия месец на предходната година до 184 300 долара.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени