Безплатен телефон 0800 900 25

Американците се превръщат в общество от наематели

Публикувана на 20.01.2016

21.07.2011

 

Делът на хората, притежаващи собствени жилища в САЩ, е паднал под 60%, като в този процент не влизат неизрядните платци по ипотечни кредити, съобщи в доклад днес финансовата компания Morgan Stanley. Според документа данните са признак за постепенното превръщане на страната в "общество от наематели".
 
Делът на притежателите на собствени жилища, който към 31 март бе 66,4%, ще падне до 59,7%, без в този процент да се включват близо 7,5 млн. собственици, които не успяват да покриват вноските по ипотечните си кредити. Те също могат да бъдат принудени да излязат под наем, твърдят анализаторите от Morgan Stanley. Най-ниският дял на собственици на жилища в САЩ  - 62,9% - е регистриран през 1965 г., когато Бюрото за преброяване на населението започва да води статистика за този показател.
 
Най-високата му стойност пък е 69,2%, регистрирана през 2004 г., когато отхлабените условия за кредитиране засилиха продажбите на жилища, а президентът Джордж Буш промотира "общество от собственици". Лошите ипотеки, принудителните изземания на жилища от банките и затегнатото кредитиране обаче в момента свиват купуването на имоти, твърди Оливър Чанг, ръководител на екипа, изготвил доклада.
 
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ отбелязаха спад от 0,8% през юни на годишна база до 4,77 млн., което е най-ниската стойност за последните седем месеца, съобщиха вчера от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. 
 
Промяната в нагласите създава възможност за строителите на многофамилни жилища и инвеститорите в еднофамилни къщи, отдавани под наем, заяви Чанг в интервю по телефона за Bloomberg. През второто тримесечие делът на свободните за наемане апартаменти в САЩ е паднал до 6%, което е рекордно ниска стойност за последните повече от три години, сочат данни на изследователската компания Reis Inc.
 
Повечето американци все още мечтаят за собствена къща и не искат вечно да живеят под наем, посочва Рик Дейвидсън, президент и главен изпълнителен директор на компанията Century 21 Real Estate от Ню Джърси.
 
"Не става въпрос за финансовата страна, а по-скоро за създаването на семейство и постигането на част от американската мечта", допълва той.
 
Към края на март в САЩ е имало 112,2 млн. домакинства, сочат данни на Бюрото за преброяване. Почти една трета от 76-те милиона собственици на жилища в страната не са имали дългове или ипотеки върху жилищата си към края на 2009 г. - последната година, за която има подобни данни.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени