Безплатен телефон 0800 900 25

Студентските общежития не могат да са в категорията на хотелите, смята Фандъкова

Публикувана на 20.01.2016

21.07.2011

 

“Необходима е промяна на нормативните документи с цел прецизиране на статута на общежитията, които се използват за жилищни нужди на студентите”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
 
„Тези имоти не са хотели, нито апартаментни хотели, за да попадат в една категория с тях”, мотивира се тя.
Във връзка с казуса столичният кмет Фандъкова е разговаряла с директора на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. Двамата са се уточнили да бъде сформирана работна група към НАП с представители на общината, която да предложи проект за промени в нормативната уредба.
 
Към момента Столична община предлага различни варианти за заплащане на такса смет за нежилищни имоти. Собствениците имат възможност да заплатят таксата, като заявят необходим брой контейнери, което чувствително би намалило таксата.
 
Вчера от Столичната община съобщиха, че таксата за битови отпадъци на студентските общежития в София се определя съгласно указанията на НАП.
В писмо от приходната агенция до Столичната община е указано, че общежитията не се възприемат като жилищни обекти, а според класификатора за предназначението на сградите и самостоятелните обекти към тях към Наредба 3 от 28 април 2005 г. са в категорията на общежития, хотели, апартаментни хотели и други сгради за временно обитаване. Според тази наредба като жилищни сгради се възприемат само обектите за постоянно обитаване.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени