Безплатен телефон 0800 900 25

Големите градове прегряват

Публикувана на 20.01.2016

24.07.2011

 

Така нареченият градски топлинен ефект се отразява зле на жителите на мегаполисите. Негативните последици от това явление обаче могат да дадат ход на инвестиции в зелени площи.
 
Нуждата да се ограничи "прегряването" в градовете не предизвиква съмнение у никого, тъй като нажежените до червено "каменни джунгли" не за първа година стават обект на обществено възмущение. Много често обаче на инвеститорите не им достига смелост да последват новите тенденции и да преминат към озеленяване в жилищния сектор, пише онлайн изданието Prian.ru. 
 
В момента температурата в централните райони на най-големите градове в Европа е с цели 6 градуса по Целзий по-висока от тази в селските местности. Според последните изследвания на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) въздействието на глобалното затопляне в централните части на мегаполисите и големите градове като цяло може да бъде ограничено чрез увеличение на зелените зони.
 
Английските учени прогнозират, че през 2050 г. летните температури в градовете на Великобритания ще се повишат с още 3,5 градуса по Целзий. Особено много от това прегряване ще пострадат вътрешните райони в големите градове. Чрез разширяване на площите със зеленина и масовото засаждане на растения по покривите и фасадите на сградите температурата в градовете може да се намали с минимум 2,5 градуса по Целзий.
 
Дългосрочните икономически и екологични последици от затоплянето трябва да се вземат предвид при планирането на градовете, като "зелените" площи следва да се разглеждат с предимство пред улиците, транспортните артерии и проектите за изграждане на търговски и офис сгради, съветват от RICS. В същото време инвестициите в такива зони трябва да се поддържат в икономически план.
 
Докладът на германското поделение на RICS съдържа разнообразна информация и технически параметри, свързани с изменението на климата в градовете. Описаните проблеми и начините за решаването им се разглеждат като допълнение към общата информация за въздействието на екологията върху живота в градовете. Документът също така разглежда и възможни варианти за финансиране на озеленителни проекти. Ако общата площ на зелените площи бъде увеличена с 10%, това би позволило екологичната обстановка да се задържи в сегашното си състояние и да не се допуска разликата между температурите в градовете и селата да надхвърля 7 градуса по Целзий, твърдят от RICS. 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени