Безплатен телефон 0800 900 25

Жилищата в София поевтинели с 10% на годишна база през второто тримесечие

Публикувана на 20.01.2016

27.07.2011

 

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 10,1% през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година, отчита индекс на "Райфайзен Имоти". Спрямо първото тримесечие на 2011 г. средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 3,6%.
 
В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през второто тримесечие на 2011 г. са намалели с 2,6% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 6,9%. На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения на средните цени на жилищата в двата града – намаление от 1,5% във Варна и незначителен ръст от 0,2% в Пловдив.
 
Преди дни от Националния статистически институт отчетоха понижение от 2,1% на цените на апартаментите в столицата през второто тримесечие спрямо първото, спад от 4,7% в Пловдив и повишение от 0,9% във Варна.
 
От началото на 2011 г. пазарът на жилищни имоти бавно се стабилизира, с оформящи се ценови нива в почти всички сегменти, посочват от  Райфайзен Имоти.
 
3авършените и добре изпълнени проекти с разрешение за ползване, в райони с изградена инфраструктура и достъп до обществен транспорт, запазват ценовите нива от края на 2010 г. и генерират нов клиентски интерес, отбелязват анализаторите.
 
Спад на цените продължава да се наблюдава при новото строителство в квартали без изградена инфраструктура, при панелните и ЕПК сгради със силно амортизирани общи части, както и при старите недобре поддържани тухлени сгради без асансьор.
 
Според анализаторите пазарът се определя основно от купувачи на собствени жилища, които търсят възможно най-доброто съотношение между цена и качество на имота. Купувачите в момента се ръководят на първо място от бюджета, с който разполагат, и са предпазливи при избора на финансиране. Дълго обмислят решението си, преди да сключат сделка и разглеждат покупката на имот от гледна точка на ползването му в дългосрочна перспектива. Компромис с инфраструктурата около имота и качеството на строителството купувачите правят единствено при условие, че сделката е на стойност, значително под средната пазарна цена за съответния район.
 
Индексът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост.
 
 
 
Източник: Райфайзен Имоти
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени