Безплатен телефон 0800 900 25

Първата у нас IKEA тръгва в средата на септември с амбиции за пазарно лидерство

Публикувана на 20.01.2016

28.07.2011

 

Първият в България хипермаркет от веригата за мебели IKEA ще отвори врати в София в средата на септември като целта на компанията е да постигне позиция на пазарен лидер в сектора.
 
Това каза пред журналисти в Атина Тео Муратидис, управител на магазина в България.
 
През първата година компанията цели да достигне пазарен дял от 10%. На този етап Муратидис не пожела да предостави конкретни данни относно очакван оборот и брой посетители, но каза, че компанията залага големи надежди на пазара у нас.
 
Той каза, че в глобален план в момента веригата ползва над 20 български фирми доставчици на различни продукти. Останалата част от асортимента се произвежда в различни стани – Китай, Индия, Полша и т. н. Всички продукти са по специален дизайн на IKEA. Целта е те да се предлагат на най-ниски цени за съответния пазар и да са достъпни за колкото е възможно повече потребители.
 
До момента компанията е наела на работа над 200 служители у нас, като до 10 дни ще завърши кампанията по наемане на нови 130 души.
 
Все още не е уточнена точната дата на откриване, но по думите на управителя той очаква ремонтите на южната дъга на Околовръстния път в района около магазина да са готови до 15 септември.
 
Магазинът у нас ще бъде с площ от 30 хил. кв. м, от които 25 хил. кв. м ще бъдат търговската част, включително зоната за складиране и самообслужване, където клиентите ще могат сами да вземат мебелите, които преди това са избрали в шоурума. С това софийската IKEA ще бъде с 4 хил. кв. м по-голяма от тази в Атина.
 
На въпрос на Investor.bg от компанията казаха, че в момента веригата не залага на онлайн продажби, но акцентът в това отношение се очаква да се засили през следващите години в глобален план.
 
Представителите на компанията потвърдиха, че цените у нас се очаква да бъдат по-ниски от тези в Гърция – намерение, което бе обявено за Investor.bg още в началото на 2008 г.
 
IKEA започна изграждането на магазина у нас в средата на миналата година. Тогава инвестицията бе обявена с размер от 50 млн. евро.
 
У нас веригата се развива от House Market Bulgaria EAD, дъщерно дружество на гръцката компания Fourlis, която притежава франчайз правата за магазините в България, Гърция и Кипър. В края на 2009 г. в интервю за Investor.bg нейният изпълнителен директор Апостолос Петалас бе обявил, че компанията смята да вложи 80 млн. евро в два магазина на IKEA и 10 магазина от марката Intersport у нас.
 
Първоначалните планове предвиждаха магазинът да бъде изграден значително по-рано и да бъде отворен през 2009 г. П-късно обаче тези планове се забавиха на няколко пъти поради затруднения пазар вследствие на икономическата криза.
 
Наскоро стана ясно, че заплануваните инвестиции на Fourlis за 2011 г. за българския пазар и за пазарите в региона възлизат на 70 млн. евро.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени