Безплатен телефон 0800 900 25

Мека сред градовете с най-скъпи имоти в света

Публикувана на 21.01.2016

29.07.2011

 

 
Град Мека в Саудитска Арабия изглежда е изключение от общата мрачна картина на пазара на недвижими имоти в Близкия изток благодарение на нарастващия брой хора, проявяващи интерес към хаджийските ритуали в града, което предизвиква бум на строителството на хотели.
 
Имотни експерти, цитирани от Al Arabiya News, твърдят, че цената на квадратен метър в търговската част около свещения град може да достигне 100 хил. долара, което го прави един от най-скъпите, ако не и най-скъпият град в света.
 
Според публикация в саудитския вестник Al Yawm над 2,5 млн. богомолци посещават Мека за хаджийските ритуали всяка година. Луксозни хотели, високи жилищни сгради и небостъргачи с офиси хвърлят сянка върху Голямата джамия. Точно до нея се намира "гора" от сгради, построени от Jabal Omar Development Company. Стойността на проекта е над 5,5 млрд. долара. Скоро там врати ще отвори и Hilton, наред с още 25 хотела.
 
"Няма съмнение, че всички места в тези хотели ще бъдат резервирани - прирастът на мюсюлманското население като цяло оправдава разрастването", твърди Шоуджа Заиди, вицепрезидент на Makkah Hilton Hotel and Towers.
 
Според Banque Saudi Fransi държавните и частни инвестиции в Мека и Медина ще достигнат 120 млрд. долара през следващото десетилетие. Само в Мека в момента в строеж са проекти на стойност 20 млрд. долара.
 
Всички те ще увеличат капацитета на Мека да приема богомолци с поне 50% през следващите 10 години.
 
По традиция по-рано Мека предлагаше на посетителите си малки стаи с удобства от първа необходимост без допълнителни услуги. Тези посетители се смятаха за временни жители за кратък период от време, а някои от тях дори се настаняваха в частни домове в Мека срещу скромна сума.
 
Тази тенденция се промени през последните няколко години, когато в Мека стъпиха международни и регионални хотелиерски компании. Известните луксозни хотели започнаха да предлагат на туристите и богомолците 24-часово обслужване.
 
Според компаниите, опериращи хотели в града, успехът им в Мека ще им помогне да навлязат на саудитския пазар като цяло, където има силен недостиг на жилища поради прираста на населението. В момента Саудитска Арабия има население от 29 млн. души.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени