Безплатен телефон 0800 900 25

Саудитски милиардер ще строи най-високата кула в света

Публикувана на 21.01.2016

02.08.2011

 

 
Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал разкри плановете си да построи най-високата кула в света в пристанището Джеда на Червено море, подписвайки договор на стойност 4,6 млрд. риала (1,23 млрд. долара) с Bin Laden Group, съобщи Ройтерс.
 
Кулата, която се очаква да бъде висока над 1 000 метра и да бъде завършена до 5 години, е черешката на тортата в планираното изграждане на Кралския град, който ще бъде построен извън Джеда от притежаваната от принца Kingdom Holding.
 
„Изграждането на тази кула в Джеда изпраща финансово и икономическо послание, което не може да бъде пренебрегнато. В него има политическа дълбочина да заяви на света, че ние, саудитците, инвестираме в нашата страна“, заяви принц Бин Талал.
 
След като бъде завършена, кулата ще смени Бурж Халифа на върха в класацията на най-високите сгради в света.
 
Бурж Халифа бе построена от Emaar Properties за 1,5 млрд. долара.
 
В новата кула ще бъде разположен хотел, обслужващи помещения, луксозни апартаменти и офиси.
 
Тя ще бъде проектирана от американската компания Adrian Smith + Gordon Gill.
 
Принц Бин Талал, който е племенник на саудитския крал Абдула, заяви, че кулата в Джеда може би ще надхвърли 1 000 метра, но точната височина е строго пазена тайна.
 
От Kingdom Holding съобщиха, че за строителството на кулата е била създадена фирмата Jeddah Economic Co., в която холдингът има дял от 33,35%. Със същия дял в нея участва Abrar International Holding Co., Bin Laden Group ще притежава 16,63%, а бизнесменът Абдурахман Шарбатлъ – 16,67%.
 
През миналия месец от Kingdom Holding обявиха ръст от 21% на нетната печалба за второто тримесечие заради по-високи печалби от инвестиции.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени