Безплатен телефон 0800 900 25

Понижението на рейтинга на САЩ ще достигне и цените на имотите в Индия

Публикувана на 21.01.2016

09.08.2011

 

Секторът на недвижимите имоти в Индия не гледа на понижението на кредитния рейтинг на САЩ като на непосредствен повод за тревоги, пише в електронното си издание водещият индийски бизнес ежедневник Business Standard.
 
Според анализатори в краткосрочен план единственото, което понижението на рейтинга ще донесе, е негативно настроение. В дългосрочен план обаче бизнес имотите могат да усетят някои последици.
 
Аншуман Магазин, управляващ директор за Южна Азия на CB Richard Ellis, твърди, че за разлика от зрелите икономики, секторът на недвижимите имоти в Индия не привлича много чуждестранни инвестиции, затова няма причина за притеснения в обозримото бъдеще.
 
Той обаче предупреждава, че ако има забавяне, то може да повлияе на офис пазара в дългосрочен план. Настроението на индийския пазар на имоти вече е отрицателно поради високите лихви и бързото покачване на разходите.
 
Търсенето от страна на фирми, работещи в сферата на информационните технологии (IT), представлява 60% от общото търсене на офиси в страната, така че всяка несигурност в САЩ вероятно ще ограничи това търсене.
 
"Тъй като IT компаниите вероятно ще пострадат поради кризата в САЩ, те могат да се отдръпнат от плановете си да купуват или наемат нови площи. Подобно поведение може да се очаква и от финансовите компании, международните фонд мениджър и т.н.", твърди високопоставен служител от HDFC Property Fund.
 
Ануй Пури, президент и директор за Индия на Jones Lang LaSalle, казва, че тъй като САЩ ще намалят разходите си за IT, това ще засегне аутсорсинг бизнеса, като в крайна сметка ще повлияе на индийския сектор на недвижими имоти на различни нива.
 
"Понижението ще доведе до спад на чуждестранните инвестиции, включително на тези, насочени към недвижимите имоти", посочва той.
 
Някои строители в Индия се опасяват от повторение на финансовата криза от 2008 г. Тогава наемите на офисите паднаха с 40%.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени