Безплатен телефон 0800 900 25

Имотите на 827 000 британски собственици струват по-малко от ипотеките си

Публикувана на 21.01.2016

09.08.2011

 

Близо 827 000 домакинства във Великобритания са притежавали жилища с отрицателна стойност през първото тримесечие на 2011 г. Това означава, че стойността на жилищата им е паднала до нива, които са по-ниски от вноски по ипотечните кредити, показват  данни, цитирани от вестник Mirror.
 
Спадът на цените на пазара на жилища спрямо периода преди кредитния срив означава, че 7% от домакинствата с ипотеки биха дължали пари, ако продадат имотите си на сегашните цени, показва  анализ, изготвен от британския Съвет на ипотечните кредитори (CML).
 
Броят на тези домакинства е малко под 900-те хиляди в подобно положение при предишното проучване на организацията през април 2009 г., направено веднага след един от най-резките спадове на цените на жилищата по време на кризата
 
От CML обаче твърдят, че броят на домакинствата с отрицателен собствен капитал е много по-нисък спрямо началото на 1990-те години, когато той е бил 1,6 млн. - близо двойно повече спрямо сегашните цифри.
 
Средното съотношение между стойността на заема и на имота е по-малко от 60%, което означава, че по-голямата част от собствениците имат "значителна капиталова възглавница", която да ги предпази от евентуални по-нататъшни спадове на пазара.
 
При близо 20% от домакинствата в момента обаче това цената на жилището надвишава кредита с едва 10%, което ги изправя пред риск от отрицателен собствен капитал.
 
Според генералния директор на CML Пол Смий данните не означават на всяка цена, че хората ще изпитват трудности да покриват ипотеките си. Според него "при сегашния цикъл на ниски лихви и сравнително стабилен пазар на труда, има повече опции за кредитополучателите и кредиторите, изпаднали в затруднение. Няма пряка връзка между отрицателния капитал и проблемите по плащане на ипотечните вноски".
 
"Онова, което обикновено причинява затруднения на домакинствата, не са номиналните спадове на стойността на жилищата им, а неочаквани промени в личния живот, като например загуба на работа или разпадане на семейство", обяснява той.
 
Отрицателният капитал ужасява собствениците, защото означава, че ако продадат имотите си на сегашните пазарни цени, те ще дължат още пари; освен това явлението замразява пазара, защото много хора не могат да си позволят да се преместят в нови жилища.
 
www.investor.bg

 

 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени