Безплатен телефон 0800 900 25

Китай с нови мерки за затягане на имотния пазар

Публикувана на 21.01.2016

12.08.2011

 

Китайските регулаторни органи са казали на банките да затегнат кредитирането за недвижими имоти заради опасения, че кредитните рискове ще нараснат със задълбочаването на държавните ограничения върху сектора през следващите три до пет години, твърди информиран източник, цитиран от Bloomberg.
 
Според информацията Китайската комисия за регулиране на банките миналия месец е инструктирала кредиторите да удължат матуритета на заемите, отпускани на строителни компании, да не отпускат нови кредити с цел подпомагане на тези фирми да изплащат дългове с наближаващ падеж и значително да повишат изискванията за отпускане на кредити за бизнес имоти спрямо жилищните.
 
Целта на регулаторния орган е да предотврати евентуален риск от "лоши" кредити в случай, че правителствените усилия да се охлади пазара доведат до спад на цените на имотите.
 
Жилищните цени в Китай през юли отбелязаха най-бавното темпо на повишение от 11 месеца насам, след като правителството наложи ограничения върху покупките, ипотеките и продажбите на земя като част от кампания, започнала преди повече от година.
 
Миналия месец правителството обяви, че ще разшири обсега на мерките за ограничаване на цените на жилищата, като включи и по-малките градове, след като наложи ограничения за по-големите градове като Пекин и Шанхай.
 
През девет поредни месеца на миналата година цените на имотите в 70-те най-големи града на Китай отбелязаха месечен ръст от над 9%, според официални данни. Пиковото увеличение бе през май 2010 г., когато цените скочиха с 12,8% спрямо същия месец на предходната година.
 
Според източника на Bloomberg банковият регулатор е казал на кредиторите, че неуспешните търгове за продажба на земя през първото полугодие, понижаващите се цени на жилищата в някои градове и трудностите при осигуряване на финансиране, които изпитват по-малките строителни компании, са сред признаците, че ограниченията в имотния бранш дават резултат.
 
През първите седем месеца на годината бяха проведена 353 неуспешни търга за продажба на парцели, което е с 242% повече спрямо същия период преди година, съобщи в началото на август изданието Beijing Times, като цитира данни на компанията Beijing Homelink Real Estate Co.
 
В същото време 26 от 70-те града, следени от Националното статистическо бюро, отбелязаха или спад, или липса на промяна на цените на жилищата през юни спрямо май, което е с 6 града повече от предходния месец. Данните показват и забавяне на темпото на растеж на цените в 24 града.
 
Източникът на Bloomberg твърди също, че банките са инструктирани да внимават особено много за рискове при бизнес имотите, където, според регулатора, има наплив на спекулативни капитали заради ограниченията на жилищния пазар.
 
През първата половина на годината размерът на финансирането на строителни фирми от чужбина е нараснал със 75,5%, което е доказателство за "горещите" пари, навлизащи на пазара.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени