Безплатен телефон 0800 900 25

Цените на жилищата във Великобритания удариха 19-месечно дъно

Публикувана на 21.01.2016

12.08.2011

 

Цените на жилищата във Великобритания миналия месец паднаха до най-ниските си равнища от повече от година и половина, на фона на по-високите изисквания за първоначални вноски по ипотечните заеми, които държат купувачите на първи дом встрани от пазара.
 
По данни на консултантските фирми Acadametrics Ltd. и LSL Property Services Plc, цитирани от Bloomberg, средната цена на жилище в Англия и Уелс през юли е паднала с 0,1% спрямо юни до 217 300 паунда, което е най-ниското равнище от декември 2009 г. На годишна база понижението е с 2,6%.
 
Подобрението на пазара на жилища може да се окаже труднопостижимо, след като банките ограничиха отпускането на кредити, а ръстът на заплатите не успява да догони темпото на инфлация.
 
Ескалацията на дълговата криза в Европа и понижението на американския кредитен рейтинг, които предизвикаха глобални разпродажби на финансовите пазари този месец, също са пречка за активността, твърди президентът на Acadametrics Питър Уилямс.
 
"Признаците, че пазарът ще се промени значително през идните няколко месеца, са малко", казва Уилямс. "Неотдавнашните събития продължават да вредят както на доверието, така и на перспективите за растеж на цените на жилищата, или пък на икономиката в по-широк план".
 
От 10-те района в Англия и Уелс, следени от Acadametrics, всички освен Лондон регистрират спад на цените през последните три месеца спрямо същия период на миналата година. Най-голямо е понижението в северозападна Англия - с 5%, а в Лондон се наблюдава ръст от 0,4%.
 
Въпреки че според Acadametrics и LSL през юли броят на сделките се е повишил с 5% до 60 000 спрямо юни, тази стойност все още е едва 58% под дългосрочните средни стойности, отбелязват те.
 
"Разходите по ипотеките неотдавна се понижиха, а заемите стават все по-достъпни, което дава силно основание да предположим, че основният проблем в момента на пазара на жилища е липсата на търсене", казва Уилямс.
 
"Ако новините за икономиката се подобрят и ако темпото на спад на цените продължи да се забавя през следващите няколко месеца, можем да очакваме активизиране".
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени