Безплатен телефон 0800 900 25

Десет града, където пазарът на имоти процъфтява

Публикувана на 21.01.2016

15.08.2011

 

В света има десет водещи града в сферата на жилищните имоти, според индекса на градовете от световна класа на консултантската компания Savills, цитиран от PropertyWire.
 
Средните цени на имотите в местата, включени в класацията, са се покачили със 77% от декември 2005 г. насам въпреки финансовата криза, като през първите шест месеца на 2011 г. ръстът е с 6%.
 
В тези средни стойности обаче се наблюдава огромна разлика между нововъзникващите световни икономики и задлъжнелия стар свят.
 
Пропастта е особено явна между градовете, които могат да бъдат определени като стари икономики, като Токио, Лондон, Париж, Сидни и Ню Йорк, където ръстът е с 32% от 2005 г., и новите или нововъзникващи икономики като Шанхай, Сингапур, Хонконг, Москва и Мумбай, където средният ръст за същия период е 123%.
 
В стария свят по-космополитните градове се представят много по-добре от онези, които ограничават покупките на имоти от чужденци.
 
Според Savills от 2005 г. насам във "висшата лига" на недвижимите имоти са настъпили промени. Хонконг остава най-скъпият град, като стойностите там в момента са със 107% над средните за 10-те града, включени в индекса. Градът е с 63% по-скъп от Лондон, който е на второ място в една група с Токио, Сингапур и Париж.
 
Ръстът в Сингапур през последните пет и половина години е със 123%, така че той се изкачва от седмо място през 2005 г. до четвърто през 2011 г.
 
"Със стратегическото си местоположение в часова зона между Европа и Северна Америка, Хонконг вече е един от елитните финансови центрове на света, а като врата към Китай, той привлича все повече капитали и хора с умения през последното десетилетие", твърди Саймън Смит, който оглавява отдела за изследвания на Savills в Азия и Тихоокеанския регион.
 
На другия край на класацията е Мумбай, който е най-евтиният град от световна класа. Цените на имотите там са с 43% по-ниски от средните за всички 10 града. Той обаче е големият претендент с ръст от 154% и с най-високото темпо на увеличение през периода, малко пред Шанхай със 143%.
 
Представянето на отделните градове е много различно. Съпоставен със зашеметяващия ръст в Мумбай, Сингапур и Шанхай, Ню Йорк бележи увеличение с едва 7% и наред със Сидни в момента е с най-добри стойности в Стария свят.
 
Вариациите са големи и при начина и периодите на движение на цените. В някои градове растежът е стабилен през целия период на изследването, докато в други има ясно изразени пикове и спадове в различни моменти.
 
При наемите първото място се държи от Лондон, а на последна позиция е Мумбай. При топ пет за наемите, където попадат още Париж, Хонконг, Токио и Сингапур, основният двигател на търсенето са местни лица и фирми, тъй като бъдещите купувачи се насочват към сектора на наемите заради кредитните ограничения.
 
Като цяло във всички градове наемите се покачват с по-бавно темпо от капиталовите стойности, което подтиска доходността. И тук има разлика между Стария и Новия свят, въпреки че тя не е толкова ясно изразена, както при капиталовите стойности.
 
Средната възвръщаемост от наеми в Новия свят е 3,6% спрямо 5,1% в Стария свят.
"Все повече градовете, които наблюдаваме, имат повече общи характеристики помежду си, отколкото с местните пазари, където се намират. Бъдещото им представяне ще зависи от това дали ще продължат да бъдат предпочитано място за живеене и работа, както и за инвестиции", обяснява Йоланд Барнс, която оглавява отдела за жилищни проучвания в Savills.
 
"Очакваме усилията, които се правят, за да се охладят пазарите в някои части на новия свят, да дадат резултати през втората половина на 2011 г., така че, въпреки че очакваме стойностите да продължат да се покачват през тази година, темпото им ще е малко по-умерено. В същото време градовете от стария свят като Токио и Сидни в географско отношение са добре разположени, за да привличат инвестиции от страна на фрустрираните инвеститори от Китай и други държави в Далечния изток, но за да предизвикат тази тенденция, те ще трябва да отворят пазарите си", допълва тя.
 
"Изглежда че за богатите и отворени към света инвеститори, първокласните жилищни имоти в Лондон и Париж ще останат предпочитана сигурна инвестиция на богатство, създадено в икономиките от новия свят", заключава експертът.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени