Безплатен телефон 0800 900 25

Отчитат недостиг на ново предлагане на логистични площи в Европа

Публикувана на 21.01.2016

17.08.2011

 

Пазарите на логистични площи в Европа започват да отчитат недостиг на ново предлагане, сочи доклад на Knight Frank.
 
От компанията отбелязват общо подобрение както на наемния, така и на инвестиционния пазар в сектора в сравнение с 2010 г.
 
Търсенето на логистични и индустриални площи се подобрява, подкрепено от повишената производствена и експортна активност през последните 12 месеца, въпреки крехкото икономическо възстановяване на Европа.
 
Наемните нива в първокласния сегмент бяха подкрепени от ограниченото ново предлагане на пазара, се казва в доклада.
 
След понижението си по време на икономическия спад, първокласните логистични наеми остават на практика стабилни на по-голямата част от пазара от началото на 2010 г. досега.
 
Среднопретегленият показател за наемните нива на логистични площи в Европа, изчислен на базата на 17 ключови пазара, е паднал с 14,8% през 2008 и 2009 г., но след това е отечел по-незначителна промяна. За 18-те месеца до юни 2011 г. понижението е едва 1%.
 
Пазари като Русия отчитат огромен наемен ръст поради рязко свиване в наличното предлагане. Търсенето се повиши и в Германия и Швеция поради ръста на индустриалната активност.
 
Много европейски пазари отчитат свиване в наличността на модерни логистични площи, предвид почти изцяло изчезналото спекулативно развитие на нови площи през последните две години.
 
От компанията казват, че има данни за някои предприемачи, които вече започват да развиват средноголеми нови спекулативни схеми в неголям брой локации с недостатъчно предлагане. Това обаче вероятно ще остане на ниски нива през останалата част на годината поради свръхпредпазливост на предприемачите и недостиг на банково финансиране.
 
През 2010 г. на индустриалния и логистичния пазари бяха инвестирани около 10,2 млрд. евро, което бе ръст от 46% в сравнение с 2009 г.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени