Безплатен телефон 0800 900 25

България – предвестник на пролетта на сделките с имоти в периферна Европа

Публикувана на 21.01.2016

19.08.2011

 

България, заедно със Словакия, са първите лястовици на пролетта на инвестиционния пазар на имоти в периферната част на Европа.
 
Поради различни фактори двете страни са едни от първите пазари, които отчетоха първите мащабни сделки симоти след няколкогодишно почти пълно затишие след началото на рецесията.
 
Само от началото на тази година обаче Europa Capital реализира две знакови инвестиции на българския пазар, придобивайки Retail Park Plovdiv през февруари за 20 млн. евро и Mall of Sofia в началото на юни за над 100 млн. евро.
 
Въпреки това тази сума е една малка част от общия обем от над 2,5 млрд. евро, инвестирани в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през всяко от първите две тримесечия на 2011 г.
 
Един от най-големите притегателни центрове за инвестиции в региона е Полша с инвестиции от 1,8 млрд. евро през първите шест месеца, сочи доклад на CB Richard Ellis, Inc (CBRE).
 
Въпреки че през второто тримесечие инвестициите в страната бяха сравнително по-малко, Полша продължава да привлича вниманието със своята стабилна икономика (без рецесия през 2009 г. и очакван ръст от 4% през 2011 г.), както и с факта, че тя все още предлага премия в доходността в сравнение със западните пазари.
 
Изключително висока активност бе отчетена и в Русия с 1,7 млрд. евро, инвестирани само през второто тримесечие на годината.
 
Сделки бяха регистрирани на всички основни сегменти на пазара, въпреки че единствената най-мащабна транзакция бе покупката на Ritz Carlton Hotel в Москва за 600 млн. долара. Купувач бе казахската инвестиционна компания Verny Capital, контролирана от милиардера Булат Утемуратов.
 
Както обикновено, чуждестранните инвеститори бяха най-активни в придобиването на бизнес имоти в ЦИЕ, въпреки че през последните 18 месеца от компанията забелязват растяща тенденция за засилена активност от страна на местни купувачи, особено в Русия.
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени