Безплатен телефон 0800 900 25

Бивш кандидат за Mall of Sofia ликвидира фонд след загуби от инвестиции в ЦИЕ

Публикувана на 21.01.2016

19.08.2011

 

Международната инвестиционна компания Aberdeen Asset Management смята да ликвидира своя фонд за имоти от отворен тип Degi Global Business до юни 2014 г.
 
От компанията казват, че смятат да разпродадат портфолиото на фонда, което в момента включва 11 актива на обща стойност от 254 млн. евро.
 
През 2007 г. Aberdeen Asset Management инвестира 110 млн. евро за придобиването на компанията собственик на фонда – DEGI Deutsche Gesellschaft fuer Immobilienfonds mbH, която преди време проявяваше интерес към покупката на Mall of Sofia. По това време DEGI управляваше активи на обща стойност от 6,4 млрд. евро.
 
Degi Global Business бе създаден през 2005 г. с цел инвестиции в диверсифицирано портфолио от имоти в Европа и Северна Америка.
 
Въпреки че фондът генерираше средна възвръщаемост от 5% през първите четири години дейност, неговите инвеститори започнаха панически изтегляния на капитали през 2009 г., след като разбраха, че фондът има прекомерна експозиция към източноевропейски пазари, засегнати от кризата, пише PropertyEU.
 
По-специално инвестициите на фонда в проекти за имоти в Хърватска и Румъния отчетоха значителни загуби.
 
В резултат на това фондът трябваше да замрази изтеглянията на капитали в средата на ноември. Оттогава той се опитва да продаде различни активи, за да подобри своята ликвидност.
 
Досега компанията е продала портфолио от офиси в Кьолн и Хелзинки за 55 млн. евро, като в скоро време ще продаде още два офис актива за 50 млн. евро.
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени