Безплатен телефон 0800 900 25

Дания дава над 2 млрд. долара за борба с рецесията и спасение на жилищния пазар

Публикувана на 21.01.2016

25.08.2011

 

Датското либерално-консервативно правителство представи пакет от стимули, финансирането на който е напълно осигурено, в опит да съживи жилищния пазар в страната и да стимулира потребителските разходи в най-слабо представящата се скандинавска икономика, съобщи Bloomberg.
 
Управляващата коалиция на премиера Ларс Льоке Расмусен иска да похарчи 10,8 млрд. крони (2,1 млрд. долара) до 2013 г. за различни инициативи, сред които временна отмяна на таксите за регистрация на имоти и някои данъци върху жилищата, сочи доклад, публикуван днес. Само тази година правителството предвижда да похарчи 3,7 млрд. крони от общата сума. Предложените мерки няма да увеличат дефицита на правителството, твърди Расмусен.
 
“Не искаме да създадем ръст чрез генерирането на още дълг“, заяви той по време на пресконференция в Копенхаген днес. “Ще задържим нивата на дълга много ниски и това е важно. Все повече държави се огъват под тежестта на дълговата криза.”
 
Дания е единствената скандинавска държава в рецесия, след като регионалната банкова криза и стагниралият пазар на имоти пресушиха потребителското търсене. Броят на жилищата за продан достигна през юли най-високото си ниво от най-малко шест години, изпращайки цените на имотите надолу. Средната жилищна цена в страната падна с 0,6% през първото тримесечие, което е „значително влошаване“ и сочи, че жилищният пазар е замръзнал, обявиха от Асоциацията на датските ипотечни банки днес.
 
Банковата криза в страната вече доведе до банкрута фалита на 2 местни кредитора тази година, пораждайки криза с ликвидността, която според Standard & Poor’s може да изпрати още 15 кредитора във фалит през следващите три години.
 
Коалицията на Расмусен, която изостава от водената от социалдемократите опозиция в повечето проучвания, не се готви да свика ранни избори, обяви премиерът днес. Страната трябва да проведе общи избори до ноември.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени