Безплатен телефон 0800 900 25

Обемът от проблемни имоти на глобалния пазар се повишава

Публикувана на 21.01.2016

25.08.2011

 

Обемът от проблемни имоти, които излизат на глобалния пазар се очаква да се повишава, успоредно с покачващото се инвестиционно търсене, смятат от Кралския институт на лицензираните оценителите на имоти (RICS) във Великобритания.
 
Над половината от страните, включени в проучване на RICS, с което Investor.bg  разполага, очакват ръст на принудителните продажби на бизнес имоти през следващото тримесечие.
 
Не е за учудване, че Ирландия, Испания и Италия очакват най-голям ръст на отнемания от банките, докато Бразилия, Малайзия и Русия очакват най-малък.
 
Играчите на руския пазар на имоти очакват продължаващо намаление на обема от проблемни активи, въпреки че понижението е с по-малки темпове в сравнение очакванията. Вследствие на това, предвид засиления инвестиционен интерес, през идното тримесечие цените на проблемните имоти в страната се очаква да се стабилизират.
 
Германия също остава един от силните пазари, като предлагането на проблемни имоти между юли и септември се очаква да се повиши в по-малък размер, в сравнение с второто тримесечие.
 
Наред с това в проучването се посочва очакван ръст на търсенето на проблемни активи по света. Над 80% от страните отчитат повишен интерес от страна на специализирани фондове през второто тримесечие.
 
Най-силен ръст бе отчетен в интереса в Унгария, както и в Италия и Полша.
 
Търсенето изпреварва предлагането и много азиатски пазари като Япония, Китай, Сингапур и Хонконг.
 
При все това, въпреки повишеното търсене, предлагането все още изпреварва търсенето в 11 от 25-те пазара, включени в проучването.
 
Значителният ръст в инвестиционния апетит за проблемни активи навярно е отражение на известно доверие относно перспективата за сектора на имоти, въпреки волатилния икономически контекст, коментира главният икономист на RICS Саймън Рънинсън.
 
„Въпреки това трябва да се има предвид, че резултатите все още като цяло показват отрицателни данни, особено за онези пазари, където икономчиеските проблеми са най-големи. Това е особено валидно за Ирландия, Испания, Португалия и Италия, където опасенията относно дълга продължават да се покачват“, добавя той.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени