Безплатен телефон 0800 900 25

България е най-евтината страна за строителство в Европа

Публикувана на 21.01.2016

26.08.2011

 

Разходите за строителни работи в България са едни от най-ниските в света и най-ниски в Европа, сочи проучване на базираната в Лондон консултантска компания EC Harris, предоставено на Investor.bg.
 
Според него цената на строителството у нас е на нива от 52% от тази във Великобритания, която се приема за база с коефициент 100.
 
В тазгодишната класация България се нарежда по-ниско дори от страни като Македония и Босна и Херцеговина, където коефициентът е съответно 53,4% и 55% от разходите на британския пазар.
 
За сравнение, миналата година цената у нас бе на 55% от тази на Острова.
 
Швейцария е най-скъпият пазар за строителство, където разходите продължават да се повишават и тази година са със 70% над британските. Сравнението обаче донякъде се затруднява поради ръст от 17% в стойността на швейцарския франк.
 
Проблемите в британската икономика са незначителни в сравнение с тези в страните, страдащи от дългова криза. Непосредствените резултати от проблемите в последните са понижение в строителството през последната година, което е 14% в Ирландия, 8% в Испания и 5% в Гърция.
 
Цените се очаква да се понижат още повече в страните, които получиха помощ от МВФ, където търсенето на строителни услуги несъмнено ще се понижи поради липса на налично финансиране, се казва в доклада.
 
В най-големите икономики на Европа цените са учудващо сходни. Строителните разходи в Ирландия, Германия, Франция, Австрия, Италия, Белгия и Холандия са в еднакъв диапазон около тези във Великобритания.
 
Като цяло в Източна Европа разходите са по-ниски, като разликите с британския пазар варират между 30% по-ниски цени в Полша до 45-50% по-ниски в най-евтините пазари като Босна, Македония и България.
 
Европейските икономики доминират класацията за най-скъпите пазари за строителство. Швейцария, която е начело, е следвана от Дания, Швеция, Ирландия и Франция. Единствените неевропейски държави в топ 10 са Австралия на 6-то място и Канада на 10-то.
 
Шри Ланка е страната с най-ниски строителни разходи, сочат изчисления на Investor.bg, базирани на доклада на компанията. Според данните разходите там представляват малко над една пета (27,5%) от тези във Великобритания. Тя е следвана от Индия с 28,5% и Тайван с 33%.
 
На базата на това подреждане България се нарежда на 11-то място в света сред най-евтините страни от 55-те държави, включени в проучването на EC Harris.
 
Топ 10 най-скъпи страни за строителство в света:
 
1. Швейцария
2. Дания
3. Швеция
4. Ирландия
5. Франция
6. Австралия
7. Германия
8. Австрия
9. Белгия
10. Канада
 
Топ 10 най-евтини страни за строителство в света:
 
1. Шри Ланка
2. Индия
3. Тайван
4. Индонезия
5. Гана
6. Виетнам, Филипините
7. Малайзия
8. Мароко
9. Китай
10.Тунис
11. България
 
Източник: EC Harris
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени