Безплатен телефон 0800 900 25

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ доближават рекордни нива

Публикувана на 21.01.2016

26.08.2011

 

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) достигнаха 6,9 млрд. евро през първите осем месеца на годината, което е с 20% повече от целия обем за 2010 г., се казва в проучване на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).
 
Според него само на база на инвестициите от началото на 2011 г. това е четвъртата най-силна година в историята на инвестиционния пазар в ЦИЕ.
 
Полша и Русия остават двигателите на ръста с над 70% от общия обем. Те са следвани от Чехия, която генерира инвестиции от над 1 млрд. евро, което е ръст от 50% спрямо цялата 2010 г.
 
„Обемите в ЦИЕ се повишават, подкрепени от силните фундаменти на икономиката и пазара на имоти, особено в Полша и в по-малка степен в Чехия“, коментира Патрик О'Горман, директор Капиталови пазари за ЦИЕ в CBRE.
 
“Високите цени на петрола и суровините, заедно със стабилното представяне на руската икономика стимулират търсенето на имоти в Русия, както на местния пазар, така и все повече на международния”, добавя той.
 
За първи път от началото на глобалната финансова криза през 2008 г. търговските имоти привлякоха най-много инвестиции в региона - над 3 млрд. евро, или 44% от целия обем. По-голямата част от имотите, които станаха обект на сделки, са висококачествени търговски центрове в столичните или други големи градове на пазари като Полша и Чехия.
 
„Подновената икономическа несигурност в Европа вероятно ще доведе до до още по-голям инвестиционен фокус върху първокласните имоти в региона“, добавя Йос Тромп, директор Проучвания и консултиране в ЦИЕ за CBRE. 
 
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени