Безплатен телефон 0800 900 25

Около 12% от фирмите за продажба на имоти у нас са прекратили дейност

Публикувана на 21.01.2016

29.08.2011

 

Преди две години в България с продажби на недвижими имоти са се занимавали около 4 500 компании. Сега от тях около 10 - 12 на сто са прекратили дейността си, казва пред БТА Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти, който в периода 2002-2007 г. беше председател на Националното сдружение за недвижими имоти.
 
До една година се очаква да има ръст на интереса на чуждестранни компании за покупка на индустриална собственост, логистични и търговски площи, прогнозира Владиков.
 
Според него обаче, за да се върне като цяло пазарът на недвижими имоти към пиковите равнища на търсене от втората половина на 2008 г., ще са нужни поне седем – осем години.
 
Заради инфлационните процеси, които вече се забелязват в някои страни в Европа и извън нея, сигурно много от спестяванията ще бъдат пренасочени отново към недвижима собственост, смята Владиков, който е и управител на компания за недвижима собственост, член на сдружението.
 
"Искам да вярвам, че България ще бъде преоткрита от много икономически субекти, които ще прелокират своята икономическа дейност от Западна Европа, Близкия Изток, Гърция в България", каза Владиков. Според него тук фирмите биха могли да реализират сериозни печалби и заради добрия данъчен "климат".
 
В България няма статистика, която да дава данни за покупките на недвижими имоти от чуждестранни граждани, посочи Владиков. Той припомни, че много от чуждестранните граждани регистрират у нас компании и купуват недвижимата собственост на тяхно име, което затруднява статистиката. По думите на Владиков твърде малка част от чужденците купуват имоти като физически лица.
 
Според Владиков все още не може да се каже, че в големите градове или курортните комплекси има обособени квартали от чужденци, собственици на недвижимост. В някои райони се правят големи комплекси, които са финансирани от чуждестранни инвеститори и при тях може да се забележи подобна тенденция, отбеляза експертът. По думите му подобен е комплексът, който се строи в района на Камчия, финансиран от кръга около бившия кмет
на Москва.
 
В областта на жилищното строителство в София големи инвестиции бяха направени от няколко компании от Израел, които построиха няколко жилищни комплекса в района на кварталите "Лагера" и "Лозенец", припомни Владиков. Инвеститори от Израел бяха реализирали проекти за молове в няколко от големите градове в страната. Мол с руски инвестиции се стори в "Лозенец", който има претенциите да бъде най-големият на Балканския полуостров. Всички тези инвестиции обаче не са достатъчни, за да кажем, че у нас вече ясно се обособяват квартали на чужденци, посочи Владиков.
 
Експертът отбеляза, че продължава тенденцията на засилен интерес от руски и украински граждани към покупка на недвижимост по Южното и в някои райони на Северното Черноморие, главно заради добрата инфраструктура и изградените голф игрища там. Интересът им обаче се стопира от визовия проблем.
 
Китайски корпорации и по-малко граждани имат интерес към покупка на недвижимост и то главно към търговски обекти и индустриална собственост, показват наблюденията на Владиков. На този етап обаче все още това е на фаза интерес, не са ми известни големи сделки с китайско участие, уточни той.
 
Владиков изрази надежда, че с откриването на страната ни като добра туристическа дестинация от държавите от региона, представителите на сериозния бизнес ще припознаят България и като дестинация за инвестиции в недвижима собственост и други преки инвестиции. На този етап обаче затрудненията са заради това, че някои от страните в региона също са в криза и това ограничава финансирането. Друга причина за забавянето на инвестициите е лошият пример на замразените у нас инвестиции от Испания и Израел, които чакат по-добри времена.
 
София ще бъде домакин на европейски конгрес на Световната федерация за недвижима собственост FIABCI от 30 септември до 2 октомври, съобщи Владиков. Страната ни за втори пореден път е избрана за домакин на този престижен форум, посочи експертът.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени