Безплатен телефон 0800 900 25

Луксозни къщи в Истанбул привличат купувачи от Близкия изток

Публикувана на 21.01.2016

29.08.2011

 

Заради конфликтите и сблъсъците в близкоизточните и северноафриканските страни арабски инвеститори се тълпят на турския пазар на недвижими имоти, за да влагат парите си в луксозни жилища и крайбрежни вили край Босфора в Истанбул, твърди директорът на местния клон на Sotheby's.
 
"През последните години арабските инвеститори започнаха да наблюдават турския пазар, но сега тази тенденция се ускорява", каза в интервю за турското онлайн издание Hurriyet Daily News генералният мениджър на Sotheby's в Турция Арман Йозвер.
 
Изключително богатите араби като цяло плащат от 2 млн. долара до 30 млн. долара за къщи на брега на Босфора, който разделя азиатската от европейската част на Истанбул, допълва Йозвер и твърди, че останалите арабски инвеститори търсят проекти за луксозно жилищно строителство в централната част на Истанбул за около 250 хил. долара.
 
Зеки Паша е една от последните оцелели пищни крайбрежни вили на Босфора. Тя се продава за 187,2 млн. турски лири (107 млн. долара).
 
"Продължаваме преговорите с две международни хотелски вериги; и двете искат да превърнат историческата сграда в бутиков хотел", казва Йозвер. Луксозната сграда е построена от Зеки Паша през втората половина на 19. век. Със застроена площ от 3000 кв. м и градина от 4000 кв. м край водата, резиденцията привлича интерес и от страна на инвеститори от Централна Азия.
 
Културните сходства между турските и арабските страни, както и приликите в религията играят значителна роля при решението на арабски инвеститори да живеят в Турция, твърди Йозвер.
 
"Турските сериали, които се гледат масово в страните от Близкия Изток, също привличат много богати арабски инвеститори, които търсят луксозни жилища тук. Икономическата и политическа стабилност на страната също окуражава инвеститорите да се замислят за нови инвестиции в Турция".
 
Арабските инвестиции в Турция за миналата година възлизат на 10,6 млрд. долара, обяви неотдавна Ибрахим Дабдуб, главен изпълнителен директор на Националната банка на Кувейт.
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени