Безплатен телефон 0800 900 25

Нещо странно се случва на китайския пазар на недвижими имоти

Публикувана на 21.01.2016

30.08.2011

 

Въпреки че официалните данни показват, че цените на жилищата в Китай всъщност не падат сериозно, има нещо по-интересно, което от известно време се върти като информация в публичното пространство.
 
Може би от около месец-два в медиите вървят репортажи, че цените на първичния пазар на жилища в Китай стават по-ниски от тези на вторичния, т.е. новите жилища вече са по-евтини от имотите втора ръка, пише информационният сайт Business Insider.
 
Тази тенденция е особено изразена в покрайнините на големите градове, но за подобни случаи се съобщава във все повече населени места. Хонконгското издание Apple Daily посочва, че явлението се разпространява в мегаполиси като Пекин, Шънджън, Шанхай и Гуанджоу, както и в по-малки градове като Тиендзин, Чунцин, Ухан, Нинбо и т.н. Това не е особено обичайно, но е индикатор за нещо по-страшно.
 
Междувременно непродадените апартаменти в Пекин (включително апартаменти на зелено и готови жилища), възлизат на 108 181 броя, според агенция Xinhua. Агресивните държавни мерки изпуснаха част от парата на пазара, което доведе до намаляване на обема на сделките и натрупване на непродадени жилища, въпреки че при цените не се наблюдава особено движение, а в някои райони те дори продължават да растат.
 
Така че цените на някои пазари на нови жилища в момента са по-ниски от тези на жилищата втора ръка, а в някои райони продължава да се наблюдава поскъпване (което е донякъде нелогично). Все още няма значителни корекции. Въпросът е още колко време тази ситуация може да продължи. 
 
Показателно е как строителите се справят в подобна среда, където кредити се отпускат трудно - както за тях, така и за купувачите, като в същото време са налице агресивни административни мерки, които намаляват обема на сделките. Общата картина показва, че запасите нарастват; наблюдава се известно влошаване на печалбите и увеличаване на дълговоте. Ако тази тенденция продължи, все повече строители ще са изправени пред натиска да увеличат паричните си потоци, като намалят цените, за да повишат обема на сделките.
 
Като цяло, общата картина е негативна поради големия обем на запасите в резултат на агресивните административни мерки и затягането на кредитирането. Възможна е значителна корекция, но кога ще се случи тя е трудно да се определи.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени