Безплатен телефон 0800 900 25

Индустрията на имотите се изправя пред заплахата на нова криза

Публикувана на 21.01.2016

04.10.2011

Докато 21 хиляди души се отправят към мюнхенския панаир в следващите няколко дни, отрасълът на недвижимите имоти в Европа се изправя пред призрака на поредната финансова криза.
Expo Real, най-голямото изложение за инвеститори, проекти, градове и региони на континента, започва в момент, който напомня времето на фалита на американската банка "Леман брадърс": намаляване на средствата на разположение за инвестиции и опасност от нова рецесия в Европа.
Без разплитането на кредитния възел на континента разделението между пазарите на богатия запад и бедния изток, силното ядро на Европа и затъналата в дългове периферия и между първокачествени и второкачествени активи се очаква да продължи.
 
Без бързане
Големите европейски панаири за имоти в Европа са два. Фонд мениджърите отлитат за курортния град Кан през пролетта на MIPIM, където бизнес разговорите са съпътствани с разливане на шампанско и разходки с яхти. През есента, обикновено около Октоберфест в Мюнхен, е време за работа и намиране на сделките, с които да изпълнят плановете си за инвестиции за годината. Но докато финансовите проблеми в Европа заплашват да се превърнат в икономически, прибързани решения едва ли ще има.
"За щастие имаме стабилни числа като цяло и горе-долу сме на нивото на миналогодишния панаир", казва пред "Строителство Градът" директорът на Expo Real Юген Егетенмайер. "Когато става въпрос за чуждестранното участие, панаирът отразява развитието на пазара: докато европейската периферия леко отслабва, Западна и Централна Европа отново са силно представени."
 
Буксуваща икономика
Преди европейският имотен отрасъл да се събере масово в Мюнхен, Ситибанк прогнозира, че еврозоната пак ще влезе в рецесия в края на тази година. "Перспективите за глобалния растеж продължават да се влошават бързо както за развитите икономики, така и за развиващите се пазари", казаха анализатори на банката, намалявайки прогнозата си за Централна и Източна Европа с повече от процентен пункт до 2.3 на сто.
Новите поръчки в промишлеността и услугите са спаднали за втори пореден месец за септември в страните от еврозоната и с най-бързото темпо от юли 2009 г. насам, показа проучване на Markit Economics, лондонска фирма за икономически анализи, разпространено на 22 септември. Свързаните с ядрото на ЕС източни икономики ще почувстват забавянето като спад на новите поръчки в промишлеността, ограничаване на финансирането от западните банки и понижение на чуждестранните инвестиции в региона, казаха от МКБ Юнионбанк в София.
 
Финансови ограничения
На Expo Real Хърватия, Черна гора, Полша, Сърбия, Словения и Унгария се поставят на международната сцена като изложители редом с големите европейски икономики като Франция и Испания и финансови центрове като Люксембург и Холандия. Но за тях днес ще бъде по-трудно да намерят нови инвеститори. Капиталите, които се целят към недвижимите имоти в следващите 12 месеца, се свиват в глобален мащаб с 4 на сто до 316 млрд. долара, а в Европа - с 3% до 111 млрд. долара, съобщи консултантската фирма за имоти DTZ. "Намалението в набирането на нови средства не е изненадващо предвид подновената глобална икономическа несигурност, докато фондовете се съсредоточават върху това да пуснат в ход вече поверения им капитал", каза Найджъл Алмонд, анализатор в компанията.
От обратната страна на медала Джос Тромп, анализатор за Централна и Източна Европа в офиса на конкурента CB Rihard Ellis в Прага, коментира, че при високите цени на златото, таваните за поскъпване на валутите и риска от инфлация "ограничените възможности за алтернативни (на недвижимите) инвестиции се очаква да избутат още пари в пазара за първокачествени имоти".
"Още в предишната криза стана очевидно, че недвижимият имот е желан (актив) въпреки всичко. Има много пари на пазара, но много играчи се въздържат отново заради настоящата криза", коментира Егетенмайер.
 
Неизбежно забавяне
Консултантите казват, че проблемът на Европа не е толкова в липсата на капитал, а в липсата на добри активи (имоти, осигурени с доходи от наем от стабилни наематели), след като икономическите затруднения полуопразниха офис сгради и търговски центрове и намалиха наемите. "В (региона на) Европа, Близкия изток и Африка количеството нов наличен капитал остана относително стабилно в последните две години, но активността като транзакции не съответстваше на съществуващото му равнище. Вероятно фондовете, прицелени в Европа, срещат трудности в изнамирането на подходящи възможности", казва Алмънд от DTZ.
Тромп от CBRE коментира, че това е валидно с още по-голяма сила за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). "Ограниченото предлагане на висококачествени активи вероятно ще възпрепятства инвестиционните обеми занапред. Специално в ЦИЕ видяхме големи обеми досега през 2011 г., обаче броят сделки остава ограничен."
Признаците за съживяване на инвестициите и в балканската периферия на този регион вероятно останат спорадични. "Проблемът е, че ЦИЕ е силно свързана с останалата Европа, казва Джос Тромп. В частност различното за Югоизточна Европа е, че гръцките банки имаха значителен дял във финансирането на недвижими имоти... преди кризата да удари. В момента това е отразено липсата на финансиране."

в-к Строителство Градът

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени