Безплатен телефон 0800 900 25

Кабинетът разреши на пощите да продадат имоти

Публикувана на 21.01.2016

06.10.2011

Правителството одобри продажбата на 15 недвижими имота, собственост на "Български пощи", съобщиха от правителствената пресслужба. Те се намират в градовете София, Варна, Бургас, Враца, Несебър, Ямбол, Благоевград, Априлци и други, уточняват оттам.

Към момента имотите са изгубили първоначалното си предназначение и функция и пощите нямат възможност да ги поддържат в добро състояние, е мотивът на кабинета.

"За ремонта и поддръжката им са необходими инвестиции, които "Български пощи" не може да осигури", се казва в прессъобщението на Министерския съвет. Увеличава се броят на сградите, които стават негодни за ползване и са потенциално опасни, като във връзка с това общините издават заповеди за премахването им, което по закон става за сметка на собственика. Някои от имотите представляват започнати, но недовършени, морално остарели и ненужни строежи.

"Голяма част от обектите са затворени от години, а останалите, които работят, са с повече разходи от получените приходи", допълниха от правителствената пресслужба. За всички имоти се заплащат дължимите данъци и такси, като за много от тях се извършват и разходи за охрана.

Същевременно през настоящата година се задълбочава тенденцията на влошаване на финансовото състояние на дружеството и е в негов интерес да се разпореди възмездно с активи, които не са необходими за дейността му.

Чрез продажбата дружеството ще реализира приходи, в резултат на което ще подобри финансовото си състояние. Проектът предвижда продажба по реда и условията на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Предстои депутатите да одобрят на второ четене промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Според гласуваните на първо четене поправки Агенцията за приватизация вече ще може да продава "Български пощи".

В момента дружеството е в забранителния списък на ресорния закон и не може да бъде раздържавено.  Веднага след одобрението за изваждане от забранителния списък на пощите депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обаче обяви, че те няма да бъдат разрешени за продажба и обратно ще влязат в забранителния списък между първо и второ четене.

dnevnik.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени