Безплатен телефон 0800 900 25

Френските имоти в райони, предпочитани от чужденци, поскъпват

Публикувана на 21.01.2016

07.10.2011

 

Въпреки широко отразяваната в медиите нестабилност на фондовите борси и дълговата криза в еврозоната, цените на имотите във Франция вървят нагоре, особено в райони, предпочитани от чуждестранните купувачи, пише онлайн изданието Property Wire.
 
Данни за изминалите 12 месеца на Организацията на френските нотариуси показват, че има ръст на цените в Париж, Лазурния бряг и Бордо. Най-силно е повишението в Париж - с 23%, като в същото време обемът на продажбите се е увеличил с 2%.
 
В Бордо цените са се покачили с по-скромните 3,5%. Активността в Прованс и района на Лазурния бряг също е окуражаваща, като за последните 12 месеца увеличението е с 6%.
 
Данни на BNP Paribas показват по-силен ръст на продажбите в обемно изражение - с 20% за цяла Франция, като цените са се увеличили средно с 4 до 8%.
 
Според британските независими ипотечни брокери от Offshoreonline.org  данните показват, че Франция не е претърпяла същите сътресения като други пазари на имоти в Европа, като например Великобритания, Испания и Португалия.
 
"Тази статистика ще изненада много британски купувачи, които вероятно очакваха френският пазар да се свие по начина, по който това се случи с цените във Великобритания като цяло, с изключение на Лондон", коментира управляващият директор на Offshoreonline.org Тим Харви.
 
"Важно е да отбележим обаче, че френските банки традиционно са по-предпазливи при кредитирането в сравнение с колегите си на Острова, така че Франция просто не е претърпяла същите резки промени в стойността на имотите, които се случиха във Великобритания", обяснява той.
 
Също като във Великобритания, местоположението на имотите е значителен фактор. Въпреки че средният ръст за страната за изминалата година е малко под 5%, в някои райони като Франш Комт на изток повишението е с по-скромните 1,8%.
 
Делът на купувачи от Великобритания е намалял от 14% от всички покупки през 2008 г. до 11% миналата година, но британците все още са третата по големина група от чуждестранни купувачи на имоти във Франция.
 
Тим Харви е на мнение, че тази тенденция може да се промени. "Коментаторите се позовават на стойността на лирата, която е нестабилна, и естествено това влияе върху реалната цена, която евентуалният британски купувач би платил. През изминалите три години обаче курсът лира/евро няма значителни колебания в абсолютна стойност, така че днешният курс до голяма степен е сравним с позициите в края на 2008 г. или началото на 2009 г.", смята той.
 
"Със засилването и завръщането на растежа на цените на имотите вярваме, че много купувачи, които са били в позиция на изчакване, ще се завърнат на пазара", допълва експертът.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени