Безплатен телефон 0800 900 25

Зеленият натиск на пазара на имоти в Европа се засилва

Публикувана на 21.01.2016

11.10.2011

 

Наемодателите в офис сегмента в Европа ще трябва да засилят проектите за реновиране на сградите си, за да посрещнат изискванията за понижение на въглеродните емисии. Наред с това споразуменията за наем на пазара на бизнес имоти все повече включват „зелени“ клаузи с повишение на инициативите за промотиране на устойчивото развитие в Европа.
 
Собствениците на офис сгради в Европа трябва да засилят темповете на реновиране от около 1-2% в момента до 5% на година в скоро време. Това е мнението на Бил Пейдж, директор Проучвания за Европа, Близкия Изток и Африка в Jones Lang LaSalle (JLL).
 
Дори и в лондонското Сити, който е един от най-напредналите пазари в Европа, годишните темпове на обновяване на инвентара са едва 2,7-2,8%.
 
Устойчивостта остава най-належащият проблем, пред който офис сегментът е изправен днес и през следващите 10 години. Това отговарят 83% от участниците в проучване на JLL.
 
Според него комбинация от фактори като устойчиво развитие, технологии и нови работни практики ще съкратят значително живота на една сграда в бъдеще и ще създадат огромна необходимост от обновяване.
 
Отделно проучване на компанията за финансови услуги CMS Derks Star Busmann показва, че „зелените“ клаузи в договорите за наем в Европа са все по-разпространени с приемането на нови законови разпроредби в тази посока.
 
Екологичните и енергийно ефективни сгради започват да се превръщат в норма в Европа с цел понижението на емисиите и енергийното потребление на един регион, който е изцяло решен да действа според стандартите на Киото, коментира Арноут Шолтен, партньор в CMS Derks.
 
„Гарантирането, че сградите ще останат зелени по време на целия си живот е от изключително значение за обезпечението на инвестициите за в бъдеще.“
 
Въпреки това проучването посочва, че стимулите за наемодателите да поддържат сградите си според новите изисквания за ефективност в момента са много ограничени и много експерти смятат, че трябва да се увеличат – както за наемодателите, така и за бизнесите.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени