Безплатен телефон 0800 900 25

Очакват пазарът на ипотечни кредити у нас да расте бавно догодина

Публикувана на 21.01.2016

12.10.2011

 

Пазарът на ипотечни кредити е отбелязал ръст от около 2 процента от началото на годината, а за периода август 2010 г. - август 2011 г. този ръст е около 4 на сто. Това е много под очакваните темпове на растеж, коментира директорът на "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк Паскуале Джамбои, цитиран от БТА.
 
Джамбои очаква бавният темп на растеж да се запази и през следващата година. Той прогнозира ипотечните кредити да нараснат с 3% догодина.
 
„За 2011 г. очаквахме увеличение на пазара от 10%, но се оказа че ръстът е едва 1,5 – 2%. Но пък в сравнение с други страни все пак отчитаме повишение, което показва, че се намираме на един стабилен пазар“, цитират думите му от банката.
 
Експертът прогнозира още делът на заемите с фиксирана лихва в България да достигне 20% от общия обем ипотечни кредити в бъдеще. Подобен е делът на кредитите с фиксирана лихва в страни като Франция и Италия. В Англия и Германия пък този процент достига 40%, посочват от банката, като допълват, че фиксираната лихва е най-предпочитана от потенциалните кредитополучатели у нас.
 
Твърдението на финансовата институция е подкрепено с данни от проучване на  нагласата на клиентите, които възнамеряват да изтеглят ипотечен кредит. Допитването е проведено през първите десет дни на септември сред 3 000 души от България.
 
Резултатите от проучването показват, че почти половината от участниците предпочитат да теглят ипотечен заем с фиксирана лихва. Лихвата е и основният фактор, според който потенциалните кредитополучатели избират кредитен продукт.
 
Резултатите от проучването показват още, че 45% от участниците в него биха взели ипотечен кредит за купуването на първо основно жилище. Едва 20 на сто от респондентите посочват, че биха взели ипотечен заем за закупуване на второ жилище. Малко са хората, които биха изтеглили ипотечен кредит, за да рефинансират друг заем, за ремонт или за покупка на жилище за децата.
 
Седемдесет процента от участниците в проучването предпочитат да изтеглят ипотечен кредит със срок на издължаване от 10 до 20 години. Близо половината от респондентите пък посочват, че биха изтеглили сума до 60 хил. лева.
 
Едновременно с това обаче най-големият процент от запитаните отговарят, че търсят финансиране в размер до 85% от стойността на жилището.
 
Най-често решение за теглене на ипотечен кредит взимат хората на възраст между 25 и 35 години, с месечен доход над 1 000 лева, показват още резултатите от проучването на банката. Най-голям дял имат кредитите с размер между 10 000 и 50 000 евро.
 
investor.bg
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени