Безплатен телефон 0800 900 25

Повече власт на кметовете срещу незаконните строежи

Публикувана на 21.01.2016

13.10.2011

 

Някои от неотложните предложени промени в Закона за устройството на територията по отношение на борбата с незаконното строителство предвиждат кметовете да имат повече правомощия при контрола на инвестиционния процес в строителството. Това съобщи вчера зам. строителният министър Николай Нанков.
 
Градоначалниците ще могат да контролират строителни обекти по-малки от четвърта категория. Това са строежи на частни пътища, улици от второстепенната улична мрежа V и VI клас и съоръженията към тях, жилищни и смесени сгради с РЗП до 5000 квадрата, както и производствени помещения до 100 работни места.
 
Миналата седмица са били обсъдени предложенията за промени в закона, като голяма част от тях са внесени от Дирекция „Национален строителен контрол”. Нанков съобщи още, че в момента е възложена оценка на въздействието на закона, която се очаква да е готова до края на годината. Както „Монитор” съобщи, отново тръгва премахването на 43 незаконни строежа по бреговата ивица на Черноморието, чието събаряне бе отложено през пролетта.
 
От началото на годината са издадени заповеди за премахване на 197 незаконни строежа, изградени върху морските плажове, а 154 вече са изпълнени. Данните на ДНСК сочат още, че през първите осем месеца в цялата страна са премахнати 925 незаконни строежа, в това число и в прилежащите територии на язовирите „Искър” и „Ивайловград”.
 
До края на годината предстои да бъдат изпълнени принудително още над 300 заповеди. Само през месец септември с възлагателни писма са насрочени дати за премахване на 79 строежа и са сключени други 12 договора за принудително премахване, по които предстои възлагане на изпълнението. За първите осем месеца на 2011 г. от ДНСК са издадени 1722 заповеди за премахване.
 
Съгласно утвърдения график за последното тримесечие на годината са планирани проверки в 99 общини. От края на 2010 г. са извършени над 280. Съставени са над 240 акта за установени административни нарушения на длъжностни лица в общинските и районните администрации, включително на кметове, главни архитекти и участници в строителния процес. 
 
monitor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени