Безплатен телефон 0800 900 25

Изложба показва най-добрите сгради на десетилетието в България

Публикувана на 21.01.2016

21.10.2011

 

Организаторите на конкурса "Сграда на годината" "Градът Медиа Груп" връчиха шест юбилейни награди на професионалните и академични общности в сферата на строителството и архитектурата. По време на церемонията вчера бе открита и изложба, която показва всички архитектурни проекти, номинирани за титлата през последното десетилетие. Поводът за инициативата е десетото издание на конкурса, чиито победители ще станат ясни на 14 декември.
 
Сред наградените бе и Камарата на архитектите в България. "Получаването на тази награда би трябвало да направи членовете на камарата по-отговорни и по-сериозни в своите действия относно качеството на продукцията и резултата от нея. Така че по-скоро я приемам като едно обвързване с този процес", каза пред "Дневник" председателят й арх. Петко Йовчев, който прие наградата.
 
По думите му по една или друга причина в столицата дълго време на са били изпълнявани градоустройствените планове, а това е довело до изоставане на града. "Едва в последните 4-5 години мощно се усети, че се работи за реализирането на основни градоустройствени елементи", каза той.
 
Според председателя на Съюза на архитектите Георги Бакалов, който също получи една от наградите, архитектурното бъдеще на страната е свързано с развитието на строителния отрасъл. "Ако има строителство, ще има и добри архитектурни постижения", посочи той и поясни, че много от младите специалисти се опитват да пробият вече и извън границите на България. "Не можем да отречем, че браншът като цяло се сви – и строителният, и проектирането. И това все повече поставя въпроса за качеството и хармоничното регулиране на професията", каза той.
 
Награди за особен принос получиха и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите в България, Университетът по строителство, архитектура и геодезия и Висшето строително училище "Любен Каравелов".
 
Откритата в сряда изложба е със заглавие "Градът и сградите" и проследява еволюцията на архитектурни проекти на стойност над 10 млрд. лв. Експозицията може да бъде видяна до 31 октомври по протежение на пешеходното пространство пред Президентството и хотел "Шератон". Тя включва всички номинирани сгради в конкурса "Сграда на Годината" от 2002 до 2010 г., както и благотворителните инициативи за реставрация на Боянската църква, музея "Колю Фичето" и гр. Дряново. Сред фотосите присъстват и част от сбирката "Крепостите в България" на фотографа Светлозар Стоянов.
 
Победителите на конкурса "Сграда на годината" ще бъдат обявени на 14 декември. Реализираните през годината сгради се представят в отделни категории – ваканционни и жилищни имоти, търговски и офис сгради, производствени сгради, сгради със специално предназначение, зелени сгради.
 
Победителите по отделните категории, както и носителят на приза "Сграда на годината" се определят от жури, съставено от български и международни експерти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите.
 
dnevnik.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени