Безплатен телефон 0800 900 25

Холандска фирма планира изграждането на въртяща се сграда на 80 етажа в Белград

Публикувана на 21.01.2016

31.10.2011

 

Холандската фирма Vital Estates планира да построи в квартал Нови Белград в сръбската столица въртяща се сграда на 80 етажа, ако получи разрешение от столичните власти, съобщава сръбският в. "Данас", цитиран от БТА.
 
Фирмата е представила проекта тази седмица в Клуба на бизнесмените в община Нови Белград, на която е подписано и споразумение за сътрудничество между нея и общината.
 
Според проекта площта на всеки етаж на бъдещата сграда ще бъде около 1200 квадратни метра, а за въртенето ще се използва енергията на вятъра и слънцето.
 
Всеки етаж на небостъргача ще се върти около централна ос, така че във всеки миг сградата ще изглежда различно.
 
Небостъргачът ще бъде подходящ за хотели, офиси и жилища.
 
По думите на Зоран Лукич, представител на Vital Estates, такава "въртяща се кула" още не съществува никъде в Европа и тя може да стане нов символ на Белград и Сърбия.
 
В случай че градът и община Нови Белград проявят интерес за строителство на обекта, което ще се финансира изключително от компанията, в Белград ще пристигне идейният автор на проекта, световно известният архитект Дейвид Фишър, проектирал въртящ се небостъргач в Дубай, каза Лукич.
 
Той обясни, че бетонът, с който ще се строи сградата, е от ново поколение и е шест пъти по-лек от стандартния. Материалът позволява пълна енергийна независимост на сградата, тъй като помещенията, изградени от него, имат възможност за иновативно затопляне и охлаждане, при което се пести до 70 процента енергия.
 
Базираната в Амстердам Vital Estates е съставна част от швейцарския инвестиционен фонд Vital Source и е световен авторитет в областта на иновативното строителство.
 
В момента в Бразилия се строи подобен небостъргач на 220 етажа (най-високата сграда на американския континент), който трябва да бъде завършен преди световното първенство по футбол през 2014 г.
 
investor.bg
© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени