Безплатен телефон 0800 900 25

Глобалният пазар на луксозни имоти с най-слабо представяне от 2009 г.

Публикувана на 21.01.2016

02.11.2011

 

Първокласните имоти в най-големите градове се смятаха от инвеститорите за "сигурни убежища" през последните три години. На фона на опасенията около дълговата криза в еврозоната и геополитическата несигурност, богатите инвеститори търсят стабилността на луксозните имоти в ключови градове като Лондон, Москва и Хонконг, пише в доклад на Knight Frank, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.
 
В момента обаче се проявяват признаци, че цените на луксозните имоти по света като цяло забавят темпото си на растеж за първи път от началото на глобалната рецесия през 2008-2009 г. Дълговата криза оказа сериозно влияние върху доверието на купувачите. В последно време възникват проблеми, свързани с достъпността на имотите дори и сред богатите купувачи, вследствие на което се заражда все по-голяма предпазливост.
 
Охлаждането на пазарите на първокласни имоти в азиатските градове е основната причина за тримесечния спад на индекса, посочват експертите.
 
Данните на консултантската компания показват, че цените на първокласните имоти са нараснали средно с 4,3% през 12-те месеца до септември 2011 г. във всички 21 града, включени в индекса на експертите. Това обаче е най-ниският годишен ръст на цените от две години насам.
 
Вече има сериозни разлики в движенията на цените на луксозните имоти в азиатските градове, показват още данните на компанията. Докато в Джакарта цените на луксозните имоти за указания 12-месечен период са нараснали с 15,1%, в Мумбай те са паднали със 17,9%.
 
Цените на луксозните имоти са нараснали в 15 от 21 града, следени от индекса, но едва в осем от тях се наблюдава ръст през последните три месеца.
 
Друг извод е, че Европа се представя по-добре от Азия. Цените на луксозните имоти на Стария континент са се покачили с 6,7% за 12-те месеца до септември, докато за Азия е регистриран растеж от 2%.
 
Според Knight Frank пазарът на първокласни имоти ще продължи да е по-слабо изложен на рискове заради сътресенията, които изживява глобалната икономика в сравнение със средностатистическия пазар на жилища. Лускозните имоти във водещите световни градове ще задържат репутацията си на сигурно убежище, но ще привличат по-малко спекулативни инвеститори.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени