Безплатен телефон 0800 900 25

Депутатите отхвърлиха създаването на фонд за жилищна политика

Публикувана на 21.01.2016

28.11.2011

 

Създаването на фонд за жилищна политика беше отхвърлено от депутатите на днешното заседание на парламента, предаде БТА.
 
Законопроектът за фонда предвиждаше за придобиване на жилище от фонда да могат да кандидатстват физически лица, семейства, деца и съпрузи на служители, загинали при изпълнение на служебните си задължения, предприятия и фирми - в полза на своите служители, както и общини - в полза на лица, кандидатстващи за първо жилище.
 
Според отхвърления законопроект бенефициентите могат да внесат 3% от себестойността на жилището, а за останалата стойност да бъде учредена ипотека с минимална лихва в размер на 1%, като тя да може да се погасява с вноски в размер на 35% от чистия месечен доход. Бенефициентите ще може да сключват застраховка за своя сметка. След изплащането на ипотеката бенефициентът става собственик на жилището.
 
Предвидена е и друга възможност - бенефициентът да внесе 40% от себестойността на жилището и да стане съсобственик на идеална част от него. За останалия дял пък се плаща нормиран наем, както и допълнителни вноски, с които да се откупят останалите 60 на сто.
 
В мотивите си към законопроекта Лъчезар Тошев посочва, че подобни програми са реализирани в Австрия, Турция, Ирландия и други страни. Според него подобен проект би дал импулс на пазара на труда в областта на строителството.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени