Безплатен телефон 0800 900 25

Г. Димитрова: Продажбите на имоти чрез ЧСИ са атрактивна ниша за всички банки

Публикувана на 22.01.2016

30.11.2011
 
Продажбата на имоти чрез частни съдия изпълнители (ЧСИ) представляват нова ниша, която е атрактивна както за нас, така и за всички банки. Това коментира по време на Клуб Investor.bg Галя Димитрова, директор "Банкиране на дребно" на Емпорики Банк България ЕАД.
 
Това са интересни сделки, защото са с подготвени и изчистени документи по отношение на имотите от страна на ЧСИ, имат актуални оценки на имотите, актуални удостоверения за тежести с всички вписвания, обясни тя. „Като параметри и като цена на сделките, те изглеждат много атрактивни за всяка банка.“ Въпреки това този тип продажби са свързани с редица неизяснени въпроси и за да могат да бъдат оформени като продукт, е нужна от стандартизация.     
 
Като пример за предизвикателство тя посочи факта, че след като ЧСИ обяви купувача на имота, се издава постановление, което обаче все още не дава право на купувача да се обяви за собственик на имота и да се разпорежда с него. Предстои срок от 7 дни, през които купувачът трябва да заплати сделката.
 
Банката кредитор трябва да плати по специална сметка на ЧСИ без да е обезпечена по кредита си. Дори и след плащане обаче все още обявеният купувач не е собственик. Предстои нов срок на обжалване на постановлението, който в някои случаи продължава много дълго и зависи от три инстанции. През периода на изчакване на тяхното решение постановлението не може да се впише и купувачът не може да се легализира като собственик на имота, а банката продължава да е необезпечена по сделката си, каза Димитрова.
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени