Безплатен телефон 0800 900 25

България пак е втора по спад на цените на жилищата през третото тримесечие

Публикувана на 22.01.2016

05.12.2011

 

България запазва втората позиция по годишен спад на цените на жилищата в класацията на  Global Property Guide и през третото тримесечие. За периода юли-септември спрямо същия период на миналата година понижението на цените у нас достига 9,65%. Изпреварва ни само Ирландия с годишно понижение на цените от 15,61%.
 
Налице е известно забавяне на понижението на цените в България, тъй като през второто тримесечие беше измерен годишен спад от над 10 на сто.
 
Спадът на цените на жилищата у нас през третото тримесечие спрямо второто обаче е минимален – 0,11%, показват данните. Най-сериозно е понижението в Тайван – над 7%, а на второ място е Ирландия с над 4%.
 
На другия полюс е жилищният пазар в Делхи. Цените в административния център на Индия са се повишили с близо 34% на годишна база през третото тримесечие. На второ място се нарежда жилищният пазар в Сао Паоло (Бразилия) с почти 29% ръст на цените на жилищата.
 
Трети в класацията на изданието е Хонконг с покачване от 19,30%, но данните показват, че спрямо третото тримесечие на миналата година растежът на цените значително се забавя.
 
Пазарът на жилища в Европа
 
Виена е пазарът с най-добро представяне през третото спрямо второто тримесечие. В австрийската столица е отчетен ръст на цените на жилищата от 5,44%. Годишното повишение на цените във Виена пък е 4,25%.
 
Силни ръстове са регистрирани и на жилищните пазари в балтийските страни. Латвия е държавата, в която е отчетено най-рязък скок на цените на жилищата. В Рига, след като през второто тримесечие цените на жилищата отбелязаха спад от над 5%, през третото тримесечие вече се повишават с повече от 13 на сто.
 
Задоволителен растеж на цените на жилищата са отбелязали пазарите в Норвегия (6,74%), Франция (4,80%) и Швейцария (3,35%), показват още данните. По-силни спадове са отчетени на пазарите на жилища в Испания (-8,41%), Полша (-7,95%), Словакия (-7,94%), Португалия (-6,77%) и други. Минимални понижения на цените са отчетени в Турция, Русия, Хърватия и други.
 
Пазарът на жилища в азиатско-тихоокеанския регион
 
В някои азиатски държави забавянето на ценовия ръст вече е отчетливо. Бумът на цените в жилищния сегмент от пазара на имоти като че ли е приключил в Хонконг, Малайзия, Сингапур и Тайван.
 
За Япония и Китай изданието отчита спад на цените на жилищата. Конкретно в Китай понижението е предизвикано от мерките на правителството за „охлаждане“ на пазара, които то предприе в последната година.
 
Трайно понижение на цените е регистрирано на пазарите в Нова Зеландия и Австралия.
 
Пазарът на жилища в Северна Америка
 
В Северна Америка най-добре през третото тримесечие се е представил пазарът в Канада. Стабилната икономика и рекордно ниската основна лихва подкрепи потребителското доверие и допринесе за стабилния ръст на цените.
Пазарът на жилища в САЩ обаче все още не може да се измъкне от дупката, в която изпадна.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени