Безплатен телефон 0800 900 25

Очаква се бавно възстановяване и поляризация на световния пазар на офис площи

Публикувана на 22.01.2016

12.12.2011

 

Бавно възстановяване на глобалния пазар на офис площи прогнозира консултантската компания Cushman & Wakefield.
 
„Докато 2011 г. започна силно за офис сегмента, то страхът и несигурността заради дълговата криза в еврозоната спънаха процеса по възстановяването още през третото тримесечие. Това е причината за консервативната прогноза за растежа на сектора през 2012 и 2013 г.“, пише в доклад на компанията, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.
 
Експертите имат смесени очаквания за активността при наемите през следващата година. Според прогнозата пазарът ще продължи да се движи основно от наемателите и техните изисквания.
 
Двигател на възстановяването в известна степен са и намаляващите първокласни офис площи, посочват консултантите.
 
„Бизнесът иска да подобри производителността си и да намали разходите. Когато става въпрос за смяна на стария офис, консолидация, реорганизиране и постигане на устойчивост, потенциалните наематели имат ограничен избор. Това определено подкрепя ръста на цените на някои пазари“, пише в доклада на компанията.
 
Експертите очакват скромно намаление на празните офиси през следващата година. За повечето от пазарите обаче прогнозата е за увеличаване на незаетите площи заради слабото търсене и високите обеми на строителството.
 
През 2012 г. се очаква новозавършените сгради да се увеличат в Милано, Варшава, Мадрид и Стокхолм, посочват от компанията.
 
Като цяло обаче обемите на новото строителство отбелязват спад в цяла Европа. Докато през 2009 г. новопостроените офис площи бяха 3,7% от общия запас от офиси на Стария континент, тази година се очаква цифрата да падне до 1,7%, а догодина – до 1,4%.
 
В заключение експертите смятат, че 2012 г. също ще бъде тежка за пазара на офис площи. Въпреки очакваното увеличение на потенциалните наематели, повечето от тях изобщо не планират разширяване, а само подобряване на ефективността.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени