Безплатен телефон 0800 900 25

Интересът към ипотечни кредити с фиксирана лихва нараства заради кризата

Публикувана на 22.01.2016

13.12.2011

 

Все по-голям интерес има към ипотечните кредити с период на фиксирана лихва, показват данни на консултантската компания КредитЦентър.
 
„Интересът към тези продукти и в момента расте, тъй като се очаква възстановяването от кризата да е бавно и лихвите да не паднат. Затова възможността да фиксират лихвата си на нива по-ниски от 6,5% кара повече потребители да правят този избор”, посочва изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев.
 
Заради кризата обаче домакинствата с по-ниски доходи се отдръпват от пазара на имоти. Активните клиентски групи на пазара през ноември са били тези с по-високи доходи и повече спестявания, което е довело и до увеличение на средния размер на усвоените през месеца кредити, показват още данните на експертите.
 
Основната част от клиентите, които пристъпват към теглене на ипотечен кредит са с месечен доход на домакинствата от 1 500 до 2 500 лв. Тази тенденция се потвърждава и през ноември, като делът на тези кредитополучатели дори нараства на 85,8% спрямо 84,6% през октомври, показват данните на компанията.
 
На второ място след тях се нареждат хората с доход в семейството до 1 500 лв., чийто дял е 8,4%. Следват кредитополучателите с месечни приходи от 2 500 до 4 000 лв., които са 4,6% от всички. Малко над процент от ипотечните кредити през изминалия месец са отпуснати на клиенти с доход на домакинствата над 4 000 лв.
 
„Изминалият месец беше специфичен поради разнопосочните сигнали, които икономистите и лидерите на мнение в световен план даваха за бъдещето на икономиката в Европа”, посочва Тошев.
 
„От друга страна случващото се в България също караше част от потребителите да не се чувстват достатъчно сигурни, за да излязат на имотния пазар точно сега. Все пак голяма част от хората, планирали сделка с кредит през 2011 година, побързаха да я приключат преди края на годината, което увеличи обемите на усвоените кредити през ноември”, допълва Тошев.
 
Очакванията му са и през следващата година пазарът да продължи да се движи основно от купувачите на първи дом, както и от хората, които искат да се преместя в по-голямо жилище с по-добра локация.
 
Прогнозите са също така да продължи повишението на средния размер на изтеглените ипотечни кредити.
При лихвите очакванията са да продължи оформилата се в края на 2011 година тенденция на сближаване на лихвите по левовите и евровите кредити.
 
Що се отнася до лихвените нива, по-скоро те ще се движат около нивата си, оформени през 2011 година, посочват от консултантската компания. „Сериозно поскъпване на ипотечните кредити, както и сериозен спад на лихвите по тях не се очакват”, посочва Тихомир Тошев.
 
Най-активни през следващата година се очаква да бъдат клиентите на възраст от 25 до 35 години. Ипотеките ще се ползват за покупка на имот и ще са със срок най-често 16-25 години.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени